Nagy-Britannia csütörtökön valószínűleg utoljára próbálkozik azzal, hogy az uniós tagállamokkal elfogadtassa az általa kimunkált törvénytervezetet, s ezzel saját álláspontját érvényesítse a terrorellenes küzdelem jogi eszközeit meghatározó európai szabályozásban.

Az Európai Unió soros elnökségi feladatait ez év végéig ellátó ország csütörtökön az európai bel- és igazságügyi minisztereinek találkozóján terjeszti majd elő biztonsági kérdéseket érintő javaslatait. Ezek közé tartoznak a távközlési adatok hosszabb távú megőrzésére, a személyazonosságot igazoló okmányok biometrikus adatokkal történő ellátására és vízumok adatainak kezelésére vonatkozó szabályozástervezetek.

A londoni kormány most elnökségéből fakadó befolyását szeretné felhasználni annak érdekében, hogy minél gyorsabban keresztülverekedje javaslatát az Unió döntéshozatali mechanizmusán.

A brit elképzelések több tekintetben különböznek attól az Európai Parlament egyik bizottsága által elfogadott, a távközlési adatok megőrzésének szabályozása érdekében kidolgozott tervezettől, amely egy közelmúltban lezajlott bizottsági szavazást követően decemberben kerül a Parlament elé. A brit elképzelések például a nem fogadott hívásokra vonatkozó adatokat is akár két évig tárolandónak minősítenék, s ezzel nem kis többletköltséget okoznának a távközlési vállalatok számára.

Annak ellenére, hogy brit szakértők az általuk kidolgozott változatot rugalmasabbnak gondolják, még mindig túl sok kérdés maradt eldöntetlen a tervezet ilyen szűkös határidőn belüli elfogadásához.