A tagállamok megállapodtak a REACH elnevezésű, a vegyi anyagok regisztrációjáról szóló rendeletről, amelyet szokás szerint mind a zöldek, mind a kis- és középvállalatok képviselői kritizáltak.

Az 1000 oldalas rendelet az EU eddigi történetének legbonyolultabb szabályozása, kidolgozása hét évig tartott. A szabályozás szeretne egyensúlyt teremteni a vegyipari és a környezetvédő lobbi között.

A REACH rendelet a 2008 és 2018 közötti időszakot öleli fel, amely alatt Helsinkiben felállítják az Európai Vegyi Hivatalt és harmincezer vegyi anyagot regisztrálnak majd, amelyeknek majd felét új teszteknek is alávetik.

Az rendelet et az Európai Parlament november közepén szavazta meg első olvasatban, a második olvasatra 2006 júliusában vagy szeptemberében kerülhet sor. A jogszabály 2007 elején léphet hatályba.

A tagállamok kissé enyhítettek a Parlament javaslatán, ám lényegében nem változtattak rajta. A tervezet szerint a vegyi anyagokkal foglalkozó vállalatoknak biztonságosabb anyagokkal kell majd helyettesíteniük a 200 legveszélyesebb vegyi anyagot és több mint 1500 anyag esetében igazolniuk kell, hogy azokat megfelelően kezelik. A tagállamok megállapodtak, hogy a felállítandó vegyi hivatal az engedélyeket nem öt évre adja majd ki, hanem minden anyagnál külön időkorlátot szab meg. A jogszabályban bennmaradt a Parlament regisztrációval kapcsolatos javaslata, ám kötelezővé tették az információcserét az egy anyag-egy regisztráció elvétől való eltérés korlátozásával.

A tervezetet szokás szerint a zöldek és az ipari lobbik is kritizálták.