Az International Federation of the Phonographic Industries (IFPI) nemzetközi szerzői jogvédő szervezet frissen kiadott jelentése szerint a fájlcserélők ellen világszerte megindított peres eljárások eddig nem segítettek az illegális letöltések megfékezésében.

A jelentés a zeneipar fájlcserélőkről vallott jelenlegi hivatalos felfogását tükrözve megemlíti, hogy a 17 országban megindított 20 ezer ügy ellenére arányaiban máig annyi illegális szerzői jogvédett anyag kerül letöltésre, mint két évvel ezelőtt.

Tavaly mintegy kétmillió dalhoz fértek hozzá a letöltések legális módját kedvelő internetezők, akik 420 millió esetben éltek ezzel a lehetőséggel. Ezen túl a jogtiszta letöltések együttes értéke 2005-ben meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami azért is figyelemre méltó, mert 2004-ben ez az érték mindössze 380 millió dollár volt. Szakértők 2006-ban a piac további bővülésére számítanak.

Az IFPI elnökének közlése szerint a letöltések nem csak jogtiszta útjait járó zenekedvelők jelenleg kb. 870 millió dal közül válogathatnak.

Kennedy úr szerint az illegális letöltések elleni háborút a zeneipar még nem nyerte meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az iparág következő lépése azoknak az internetszolgáltatóknak a bíróság elé idézése lehet, akik nem alkalmaznak szankciókat az illegális tartalmat letöltő előfizetők ellen. Kennedy úr szerint az internetszolgáltatók elleni jogi lépések végén rövid úton fel lehetne számolni a jogsértő tartalmak forgalmát.

Az IFPI elnöke a jelentésben beszámolt arról is, hogy a jövőben a szélessávú technológiák terjedése és a mobiltelefonos letöltések jelentenek kihívást az ipar számára. Utóbbiak már most is a piac jelentős részét teszik ki.

Kennedy úr a közelmúltban nagy port kiváltó Digital Rights Management (DRM) technológiákról úgy vélekedett, hogy azok alapvetően hasznosak a felhasználók számára és pusztán félreértésnek minősítette az ezzel kapcsolatos vitás ügyeket.