Az Európai Bizottság szerdai jelentésében arra buzdítja majd a tagállamokat, hogy nyissák meg munkaerőpiacaikat a 2004-ben csatlakozott tagországok állampolgárai előtt. A Bizottság szerint nem igazolódtak be az „invázióról” szóló riogatások.

“A félelmek ellenére a bővítés után a munkaerő szabad áramlása nem veszélyeztette a nemzeti munkaerőpiacok zavartalan működését” – áll a jelentésben, melyet az AFP hírügynökségnek sikerült megszereznie.

A jelentésben az Európai Bizottság azonban nem szólítja fel, csak tanácsolja a tagállamoknak a piacok megnyitását. “A munkaerő szabad áramlása az Európai Közösség alapszerződésének egyik alapvető szabadsága. Az átmeneti intézkedések célja, hogy a tagállamok felkészülhessenek erre a végső és megváltoztathatatlan célra, amilyen gyorsan csak lehet.

Az Európai Bizottság Nagy-Britannia, Írország, és Svédország példáját hozza fel, hogy bemutassa, a félelmek nem igazolódtak be. “Azok a tagállamok, amelyek nem vezettek be korlátozásokat…általában pozitívan értékelték e döntésnek a munkaerőpiacra gyakorolt hatását” – áll a jelentésben. A dokumentum az előnyök között említi az új tagállamok munkavállalói által betöltött hiányszakmákat és visszautasítja azt az állítást, amely szerint a bővítés következményeképpen az EU tagállamok munkaerőpiacaira borzasztó teher nehezedett volna.

Az adatok szerint a keletről nyugatra vándorló munkaerő alacsony, és egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy befolyásolja az EU munkaerőpiacát.

A jelentést szerdán hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság.