Ezen a héten kerül sor a tavaszi EU-csúcsra, melynek fő témái a lisszaboni stratégia, valamint az energiapolitika lesznek. A héten az Európai Bizottság bemutatja a nem biztonságos légitársaságok feketelistájára tett javaslatát, Spanyolország és Portugália pedig EU tagságának huszadik évfordulóját ünnepli.

A tagállamok állam- és kormányfői csütörtökön és pénteken (2006. március 23-24.) üléseznek. A vezetők a lisszaboni stratégia éves értékelésével kezdik találkozójukat, majd az európai energiaellátásról tárgyalnak. A csúcs napirendjén szerepel a gazdasági patriotizmus is, miután a spanyol, a francia és a lengyel kormány is támadások kereszttüzébe került stratégiai fontosságú energiavállalatainak megvédése miatt.

Tanács

Az agrárminiszterek hétfőn tartják ülésüket, melyen a fő napirendi pont a madárinfluenza lesz. Az Európai Bizottság tájékoztatja a minisztereket a piaci helyzetről és a madárinfluenzával sújtott baromfiágazat lehetséges támogatásáról, miután az EU-ban drasztikusan visszaesett a szárnyashús fogyasztása. A miniszterek tárgyalnak a közös mezőgazdasági politika további reformjáról és a fenntartható fejlődésről is. A találkozón az Európai Bizottság beszámol a WTO tárgyalások jelenlegi állásáról is.

A külügyminiszterek az EU csúcs előkészítésén dolgoznak majd, megbeszélést folytatnak a fehéroroszországi, a nyugat-balkáni, az iráni, és az iraki helyzetről, de szó lesz a WTO tárgyalásokról is.

A héten kerül sor az EU-román csatlakozási tanács ülésére is, melyen román miniszterek is részt vesznek.

Európai Bizottság

Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős biztos Foaud Siniora libanoni miniszterelnökkel találkozik.

Peter Mandelson kereskedelemért felelős biztos az Európai Parlamentbe látogat, ahol a kereskedelmi bizottság előtt a Kínával és Vietnámmal szemben bevezetendő cipőimporttal kapcsolatos korlátozásokról tájékoztatja a képviselőket.

Jacques Barrot közlekedésért felelős biztos a Bizottság heti ülésén mutatja be a testület javaslatát a nem biztonságos légitársaságok feketelistájáról.

Európai Parlament

Folytatódnak a pénzügyi perspektíváról szóló intézményközi megbeszélések is, a Parlament, a Tanács és a Bizottság képviselői kedden találkoznak.

Összeül az Európai Parlament ideiglenes vizsgálóbizottsága is, melynek feladata az állítólagos CIA börtönök ügyének felgöngyölítése. A bizottság a New York Times és az Il Corriere della Sera újságíróit hallgatja meg.

Jose Luis Zapatero spanyol és Jose Socrates portugál miniszterelnökök, Jose Manuel Barroso bizottsági és Josep Borell parlamenti elnökök csütörtökön nyitják meg a két ország tagságáról szóló kiállítást az Európai Parlamentben.