Technikai bravúrnak tűnik a májustól csak a legnagyobb adófizetők, 2007-től viszont már az összes, mintegy 1,2 millió adózó elektronikus bevallásait kezelni képes kormányzati informatikai rendszer. Csakhogy használatára még azok sem készültek fel, akiknek ez másfél hónap múlva már kötelező lesz.

“Itt az április, és semmit sem tudunk” – panaszolta kétségbeesve egy kis könyvelőcég tulajdonosa a HVG-nek annak kapcsán, hogy május 12-éig az 50 ezer legnagyobb adózónak elektronikus úton kell elküldenie 2006 első négy hónapjára vonatkozó bevallásait az adóhivatalnak. Az ehhez szükséges programok és számítástechnikai útmutatók közzétételét ugyanis csak április 1-jére ígérte Futó Iván, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) informatikai elnökhelyettese, aki szerint azok tesztelése május 2-ára befejeződik.

Tíz nap pedig valóban nem sok a felkészülésre, ráadásul az érintetteket okosító tanfolyamok zöme csak most indul. Az adózók és könyvelőik azt hiszik, az elektronikus bevallásokhoz széles sávú internetkapcsolatot (ADSL) kell vásárolniuk, ám Futó szerint a sima “modemes” technika is elegendő. “Aki eddig is elektronikusan vallotta be az adóját, annak nem kell sokat változtatnia” – nyugtatgat az adóhivatali vezető.

“Noha a kormány ezt a tényt érthetetlen módon nem használja fel a választási propagandában, az elektronikus bevallások elterjesztése az első komoly lépés az egészségügyi reform felé” – jelentette ki a HVG-nek Vadász Iván, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Az érintetteknek ugyanis nemcsak különféle adóbevallásaikat kell interneten keresztül eljuttatniuk az adóhatóságnak, hanem havi statisztikát kell készíteniük azokról a munkaviszony vagy megbízási szerződés keretében alkalmazottakról, akik után társadalombiztosítási (tb) járulékot fizetnek. Ezt a fejenként legalább négy-öt oldalas, az adózás rendjéről szóló törvény alapján 26 különféle információt tartalmazó adatszolgáltatást eddig elegendő volt évente egyszer elkészíteni. Májusban például 2006 első négy hónapjáról egyszerre kell beszámolni, ezután a megelőző hónapról minden hó 12-éig, ami a bérfizetéshez meglehetősen közel álló határnap. A technikai újítás egyelőre nem szünteti meg a párhuzamosságokat, például a magán-nyugdíjpénztári tagokról külön is jelenteni kell a pénztárak részére. Ugyanakkor ha a rendszer jól működik, végre azonnal, elektronikusan ellenőrizhetővé válik, ki – és ki után – fizet tb-járulékot (becslések szerint másfél millió olyan taj-kártyát használnak, amely mögött nincs járulékfizetés).

Az elektronikus adózóknak legkésőbb április végéig regisztráltatniuk kell magukat az okmányirodákban, hogy kódot kaphassanak. Erről – nyolc napon belül – az adóhivatalt is értesíteni kell egy, az APEH honlapjáról letölthető adatlapon. A regisztrációs procedúrát azok sem úszhatják meg, akik eddig is elektronikusan vallottak, de ők annyi könnyebbséget kapnak, hogy létező PIN-kódjuk segítségével az interneten keresztül is megtehetik ezt. Azok pedig, akik csak 2007-től térnek rá az e-bevallásra, 2006 áprilisától mehetnek az okmányirodákba regisztrálni, de erre az APEH levélben is figyelmezteti majd őket.

Bővebben:
http://hvg.hu/…ss12270.aspx