Az Európai Bizottság ezen a héten az átláthatóságról és a bővítésről is jelentést tesz közzé. Az Európai Parlamentben bizottsági hetet tartanak, szó lesz a CIA repülőutakról, a futballról és Koszovóról is.

Európai Bizottság
A bővítésről szóló jelentés a 2004 óta eltelt két évet vizsgálja, míg az átláthatóságról szóló zöld könyvben a Bizottság javasolja, hogy a tagállamok hozzák nyilvánosságra az EU-tól származó támogatások kedvezményezettjeinek nevét.

Szerdán (2006. május 3.) a testület tagjai elfogadják a költségvetési biztos Dalia Grybauskaite által készített 2007-es büdzsé első tervezetét.

Tanács
A 2007-es költségvetés tervezetét az EU pénzügyminiszterei pénteken (2006. május 5.) vitatják meg, csakúgy, mint az adózás és a pénzügyi szolgáltatások kérdéseit.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia az EU képviseletében kínai, orosz és amerikai diplomatákkal találkozik, ahol Mohamed ElBaradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetőjével tárgyalnak az iráni atomdossziéról.

Az EU trojka szerdán és csütörtökön (2006. május 3-4.) az amerikai és az orosz bel- és és igazságügyi miniszterekkel találkozik.

Európai Parlament
A Parlamentben kedden (2006. május 2.) Javier Solana, külügyi főmegbízottat hallgatja meg a CIA börtönöket és repülőutakat vizsgáló ideiglenes bizottság. A testület legutóbbi félidei jelentésében azzal vádolta az európai kormányokat, hogy tudtak a titkos CIA repülőutakról.

Az EP külügyi bizottságában Koszovó státuszáról lesz szó, a bizottság ülésén meghallgatják Martti Ahtisaari, ENSZ megbízottat is. A tagállamok április elején állapodtak meg arról, hogy szakértői bizottságot hoznak létre az EU koszovói szerepének meghatározására, amint a jelenleg ENSZ fennhatóság alatt lévő terület vitájában döntés születik.

A Parlamentben szerdán (2006. május 3.) kerül sor a profi labdarúgásról szóló meghallgatásra, amelyen részt vesz Lars-Christer Olsson, az UEFA főtitkára. A meghallgatás apropóját a hamarosan kezdődő németországi futball világbajnokság adja.

Az EP ezen a héten szombaton (2006. május 6.) nyílt napot tart Brüsszelben.