Magyar villamos energia vállalatoknál vizsgálódik a Bizottság

2006.05.18. Jogi Fórum / GVH

Az Európai Bizottság tisztségviselői 2006. május 16-án előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot folytattak magyar villamos energia vállalatoknál. A Bizottságnak jó oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalkozások megsértették az EK antitröszt szabályokat, melyek megtiltják a versenykorlátozó üzleti tevékenységet és/vagy a piacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

Az Európai Bizottság megerősíti, hogy 2006. május 16-án tisztségviselői előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot folytattak magyar villamos energia vállalatoknál. A Bizottságnak jó oka van azt feltételezni, hogy az érintett vállalkozások megsértették az EK antitröszt szabályokat, melyek megtiltják a versenykorlátozó üzleti tevékenységet és/vagy a piacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

A Bizottság tisztségviselői a magyar versenyhatóság munkatársaival közösen léptek fel.

A rajtaütések (meglepetésszerű vizsgálatok) a vizsgálatok előkészítő lépései akkor, amikor versenyellenes tevékenységet feltételeznek. Az Európai Bizottság hasonló vizsgálatai azonban még nem jelentik azt, hogy a vállalatok valóban versenyellenes tevékenységgel vádolhatók, illetve hogy előre valószínűsíthető lenne a vizsgálatok ilyenfajta eredménye. Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a védekezéshez való jogot, különösen a vállalkozások meghallgatáshoz való jogát a Bizottság által ellenük indított eljárásokban.

A versenyellenes magatartás okán végzett vizsgálatok időtartama nem szigorúan behatárolt. Az időtartamot számos körülmény befolyásolja, beleértve az ügy komplexitását; azt, hogy a vállalkozások milyen mértékben hajlandóak a Bizottsággal együttműködni, illetve a védekezési jog alkalmazásának gyakorlatát.

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
ENERGETIKA