A további rombolás megtiltását kérik a zárai bíróságtól a viri üdülők magyar tulajdonosai. Abbahagyta tiltakozását az a horvát háztulajdonos, aki önmaga felrobbantásával fenyegetőzött.

Öt keresetet nyújtottak be a Vir szigetén lebontott, illetve bontás alatt álló nyaralók magyar tulajdonosai a horvát állam ellen a zárai városi bíróságon – értesült a távirati iroda. Folyamodványukban azt kérik, hogy a bíróság nyilvánítsa törvénytelennek a horvát környezetvédelmi és építési minisztérium által elrendelt épületrombolást, és tiltsa meg a bontás folytatását – mondta a bíróság elnöke, Marijan Bitanga. Közlése szerint a bíróság minden bizonnyal foglalkozik a benyújtott keresetekkel, és már a héten meghozza döntését.

Eközben felhagyott sajátos tiltakozásával az a horvát tulajdonos, aki házának felrobbantásával fenyegetette meg a hatóságokat, miután ígéretet kapott arra, hogy ingatlanát mégsem bontják le. Az 58 éves férfi gázpalackokra kötött csövekkel és öngyújtóval felszerelkezve azzal fenyegetőzött, hogy a házzal együtt felrobbantja saját magát, ha a hatóságok nekiállnak a bontásnak. A körzetben eddig az eldózerolt épületek mindegyike magyar tulajdonban volt.

A horvát tulajdonos péntek délután sáncolta el magát házában. Egy transzparensen a következő üzenetet küldte a környezetvédelmi miniszternek: “Mivel semmilyen más tulajdonnal nem rendelkezem, ha lebontjátok a házamat, következő otthonom csakis a sírom lehet.”
Házába beinvitálta az újságírókat, és elpanaszolta nekik: harminc évet dolgozott Ausztriában vendégmunkásként, hogy öt gyermekének felépítse a villát. Kijelentette, hogy szívműtétjei után nem sok ideje maradt hátra, és nem hagyja elűzni magát otthonából.

Menekülttáborra emlékeztet Vir szigetén a “magyar utca” – jelentette a helyszínről az MTI: bútorok, faliképek, matracok, háztartási gépek hevernek az utcán, és várják a teherautókat. A tetőkön munkáskezek szedik le a cserepet, mentik az értékes nyílászárókat, a kovácsoltvas kapukat és a dísznövényeket is. Az utcán péntek délután óta tartanak a tengerparttól hetvenméteres sávban lévő ingatlanok bontási munkálatai. A rombolás szigorú rendőri felügyelet mellett zajlik, a hatóságok húszperces türelmi idő után azonnal utasítást adnak a markológépeknek az indulásra.

Az eddig eldózerolt épületek mindegyike magyar tulajdonban volt. A tulajdonosok értetlenül állnak a szinte már kaotikussá váló helyzet előtt.

Az egyik, neve elhallgatását kérő tulajdonos, akinek a házát este kilenckor, sötétben kezdték el bontani, arra panaszkodott, hogy semmilyen előzetes értesítést nem kapott. Csak véletlen, hogy pont most jöttek a kertet rendezni, mielőtt az első vendégek megérkeztek volna – mondta.

A helybéliek értesülése szerint a telkek, amelyek egyébként építési telek címszóval vannak bejegyezve, az eredeti tulajdonosok birtokában maradnak, és lakókocsival lehet majd rajtuk parkolni. Sátrazni ugyanakkor nem lehet, hiszen – mint az egyik magyar tulajdonos értesült – az már a földhöz van rögzítve.