Partneri együttműködés jött létre 2005 júniusában a Szegedi Ítélőtábla és a Drezdai Ítélőtábla között, amelynek keretében folyamatos tapasztalatcsere alakult ki a két bíróság között. Ennek jegyében rendezett nemzetközi konferenciát a Szegedi Ítélőtábla május 26-án Szegeden, a táblabíróság dísztermében.

A tanácskozáson részt vett a drezdai bírók delegációja, meghívást kaptak az Országos Igazságszolgáltatási Tanács vezető tisztségviselői, a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó megyei bíróságok vezetői, így dr. Czene Klára, a Csongrád-, dr. Baur Péter a Békés- és dr. Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke, valamint a Szegedi Ítélőtábla bírái.

A konferencián – amit dr. Heidrich Gábor, a Szegedi Ítélőtábla elnöke nyitott meg – dr. Czúcz Ottó, a Luxemburgi Elsőfokú Bíróság bírója a közösségi bíróságok és a nemzeti bíróságok közötti együttműködésről tartott előadást. Dr. Széplaki-Nagy Gábor, a Legfelsőbb Bíróság bírója az alapjogi bíráskodás legújabb fejleményeit, Magyarország és a Strassbourgi Bíróság kapcsolatát elemezte.
Ulrich Hagenlochnak, a Drezdai Ítélőtábla elnökhelyettesének felszólalásában szó volt arról, milyen az Európai Bíróság joggyakorlata a „letelepedés szabadsága” kérdésében, s mi ennek hatása a német társasági jogra. Birgit Munz, a Drezdai Ítélőtábla tanácselnöke arról szólt, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság ítéleteinek kötelező hatálya miként hat ki a nemzeti bíróságokra. Susanne Vogt, a Drezdai Ítélőtábla bírója „A szolgáltatás szabadsága az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatának tükrében, és ennek hatása a német jogra” címmel tartotta meg előadását.