A gyülekezési törvény módosításáról kezdeményez ötpárti egyeztetést jövő héten a kormány. A módosítás célja nem a gyülekezési jog korlátozása, hanem a hiányzó részletszabályok megalkotása – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A jog hatálya a békés, előre bejelentett rendezvényekre terjedne ki, ahol a résztvevők nem takarhatnák el az arcukat. Nincs egyértelmű kormányzati álláspont a spontán gyülekezéssel kapcsolatban. A miniszter elképzelhetőnek tartja, ebben az esetben is kikötnének bejelentési kötelezettséget, hogy a szervező ismert legyen.

Bejelentett tüntetést legfeljebb négy napig lehetne tartani, a közegészségügyi, környezet- és zajvédelmi szabályok betartásával. A hosszabbítást pedig újra be kellene jelenteni. Nem engedélyeznék viszont, hogy nyolc óránál hosszabb időre akadályozza a közlekedést a demonstráció. Egy tüntetést legfeljebb harminc nappal korábban lehetne bejelenteni, de Petrétei József nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a rendezvény előtti 72 órás bejelentési kötelezettséget szükség esetén négy-hat órára rövidítsék. Azonos helyszínre tervezett rendezvényeknél, ha azokat fizikailag nem lehet elkülöníteni, az előbb bejelentett élvezne előnyt. Nemzeti ünnepen tartott állami rendezvény prioritást élvezne egy demonstrációval szemben. A Fidesz részt vesz az egyeztetésen, de nem támogatja a gyülekezési jog korlátozását, a törvény szigorítását – reagált a kezdeményezésre Balsai István, a párt parlamenti képviselője.