A húsvéti szünet előtti napokban az EU intézményei már az ünnepre készülnek. Budapestre látogat Jan Figel, és a Bizottság közzéteszi a kutatásról szóló Zöld Könyvet.

Az Európai Parlament képviselői a húsvéti szünet előtt választókörzeteikbe látogatnak.

Jan Figel, oktatásért és kultúráért felelős biztos kedden (2007. április 3.) látogat Magyarországra, amelynek során találkozik a Pécs – Európa Kulturális Fővárosa 2010 delegációjával és beszédet mond az oktatási reformról és a romák kirekesztéséről szóló nemzetközi konferencián.

Az Európai Bizottság szerdán (2007. április 4.) teszi közzé a fekete-tengeri államokra vonatkozó regionális stratégiáját. Ezzel a Bizottság kiteljesíti a regionális együttműködésekről szóló kezdeményezéseket, amelyek az európai szomszédságpolitika, az euro-mediterrán és az északi kapcsolatok alkotnak. A fekete-tengeri államokkal főleg a kormányzás, az energia, a közlekedés, valamint a környezetvédelem terén alakítanak ki együttműködést.

Ugyancsak szerdán teszi közzé a Bizottság a kutatásról szóló Zöld Könyvet, melyben a testület arról értekezik, hogyan lehetne létrehozni egységes belső piacot a kutatás terén is.

Csütörtökön Grenoble-ben rendezik a „Tudomány a színpadon” elnevezésű oktatási rendezvényt, melyen részt vesz Janez Potoènik, oktatásért felelős biztos is. A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a kutatás-tanítást.