Általános vita az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságáról

2007.11. 7. MTI

Az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges törvénymódosítás célja, hogy világos legyen, ki mennyit és hogyan kap, ha olyan állami tisztséget tölt be, ami az átlagost messze meghaladó felelősséggel jár - mondta Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a javaslat szerdai általános vitájában a parlamentben.

A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős miniszter kiemelte: a javaslat célja az is, hogy tisztázni lehessen, mit kap az állami vezető az államtól és mit más forrásból. Draskovics Tibor hozzátette: ezért tartalmazza a módosítás, hogy váljon nyilvánossá az állami vezetők adóbevallása.

Mint mondta, a kormány ezzel a javaslattal is olyan kezdeményezést tett, ami arra irányul, hogy a magyar politikai élet egészét tegyék átláthatóbbá és tisztábbá. Az államtitkár szerint ma leginkább a politikusok iránti bizalom hiányzik.

Draskovics Tibor kiemelte: a javaslatban szerepel, hogy mikor az állami vezetők tisztsége megszűnik, akkor az Állami Számvevőszék kontrollja mellett, de az adóhatóság eljárásában vagyongyarapodási vizsgálat keretében nézzék meg, a vezetők tisztségük betöltése idején csak tisztességes forrásból és adózott módon jutottak-e bármihez is.

Szép Béla (MSZP) szerint a javaslat célja, hogy megteremtse a képviselői függetlenséget, valamint szankcionálja a méltatlan magatartást. A képviselő pártja támogatásáról biztosította a törvénymódosítást.

Borsos József (Fidesz) közölte: miközben a Fidesz egyetért a javaslattal, elegánsabb lett volna, ha a kormány az előterjesztést nem a Zuschlag-ügy kapcsán nyújtja be. Hozzátette: pártja akkor támogatja a törvényjavaslatot, ha a Fidesz által benyújtott pontosító módosító javaslatokat figyelembe veszi a kormány. Mint elhangzott, a Fidesz szerint fontos, hogy a kormányzati tagok vagyonosodása is nyilvános legyen.

Gusztos Péter a szabad demokraták nevében elmondta: támogatják a javaslatot. Kitért arra, hogy az országgyűlési képviselők juttatásai nyilvánosak, csak nehezen hozzáférhetőek. A liberális képviselő jogos elvárásnak nevezte, hogy ha a parlamenti képviselők javadalmazása táblázatos formában a parlament internetes honlapján elérhető, akkor legyen elérhető a Miniszterelnöki Hivatal honlapján a kormánytagok jövedelmezése is.

Hock Zoltán (MDF) hangsúlyozta, hogy pártja ugyan támogatja a törvényjavaslatot, de módosító javaslatokat nyújt be hozzá. Az MDF aggályosnak tartja, hogy az állami vezetők vagyonosodási vizsgálatában nagy szerepe van az adóhivatalnak, hiszen szerinte az adóhivatal a kormánynak alárendelt hivatalként nem nevezhető pártatlannak.

Latorcai János (KDNP) azt emelte ki, hogy az átláthatóság és az ellenőrizhetőség egy tisztességes társadalom elengedhetetlen feltétele. A kormány a Zuschlag-ügy kapcsán állt elő ezekkel a törvényjavaslatokkal és a "Zuschlag-ügy minden szennyét" megpróbálja az egész parlamentre rávetíteni - fogalmazott.

Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter a vitában elhangzottakra reagálva közölte: a kormány kész támogatni minden olyan módosító javaslatot, amely az indítvány pontosítását vagy célszerűbbé tételét kezdeményezi. Szokatlannak és jónak nevezte, hogy a Ház valamennyi pártja egyetértett abban: ezen a területen van tennivaló.

Az ülést vezető Lezsák Sándor az általános vitát elnapolta, annak lezárására az ülésnap végén kerül sor, addig lehet benyújtani a módosító javaslatokat.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását célzó javaslatait, amelyek között szerepelt az új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotása, a pártok ifjúsági szervezetei "felemás helyzetének" megszüntetése.

Az elképzelések szerint a jövőben nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmek lennének.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS