A hét fő eseménye, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök az EP-be látogat. Összeülnek a pénzügyminiszterei, akik az autók regisztrációs-adójáról és az elektronikus szolgáltatások áfájáról vitáznak. Vélhetően az érdeklődés középpontjába kerül majd a Bizottság új, a telekommunikációs piacra vonatkozó javaslata, valamint az Európai Számvevőszék a költségvetésről szóló jelentése is.

Tanács

A tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn és kedden (2007. november 12-13.) számos kérdésről tanácskoznak Brüsszelben. A tagállamok várhatóan visszautasítják majd az Európai Bizottság javaslatát, amelyben a testület azt indítványozta, hogy a gépkocsik regisztrációs adóját a járművek szennyezőanyag-kibocsátása alapján számított járulékkal cseréljék fel.

A miniszterek napirendjén szerepel az elektronikus szolgáltatások áfája is. Jelenleg a forgalmi adót a szolgáltatás eredetének helyén kell megfizetni, ám a Bizottság szeretné elérni, hogy az adót a jövőben a szolgáltatásnyújtás helyén kelljen felszámolni. A javaslat célja, hogy a vállalatok az alacsonyabb adókulccsal rendelkező országokba települjenek.
Hétfőn este (2007. november 12.) találkoznak az euró-zóna pénzügyminiszterei, akik többek között a dollárral szemben egyre erősödő euróról folytatnak majd megbeszélést.

Európai Bizottság

Viviane Reding telekommunikációért felelős biztos kedden (2007. november 13.) új EU-s testület felállítását javasolja, amelynek feladata a szétszabdalt európai mobiltelefon és internet piacok ellenőrzése lenne. A kezdeményezés szerint a testületnek joga lenne a nagyvállalatok hálózati infrastruktúrájának és szolgáltatásinak felszabdalására, amellyel arra kényszeríthetné a távközlési vállalatokat, hogy engedjenek teret kisebb versenytársaiknak.

Európai Parlament

A képviselők hétfőn (2007. november 12.) Schmitt Pál a sportnak az oktatásban betöltendő szerepéről szóló jelentésének megvitatásával kezdik az ülésszakot. Ezt követően többek között a talajvédelemről és a légi közlekedésnek a gázkibocsátási kvótakereskedelmi rendszerbe történő bevonásáról lesz szó.

Az EP alkotmányügyi bizottsága várhatóan hétfőn (2007. november 12.) hagyja jóvá az EU intézményei által közösen elfogadott nyilatkozatot az Alapjogi Charta-ról, amely kikerült a Reformszerződés törzsszövegéből, és a egy a szerződésben rögzített kereszthivatkozással kerül majd bevezetésre.
Kedden (2007. november 13.) reggel az Európai Bizottság 2008-as jogalkotási és munkaprogramjáról vitáznak a képviselők.

Szintén kedden látogat az EP-be Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök. Az EP-képviselők várhatóan a Mediterrán Unióval és a bővítéssel kapcsolatos elképzeléseiről faggatják majd az Sarkozyt, de szó lesz a közelgő francia elnökség terveiről is.

Szintén kedden kerül sor a schengeni egyezmény alkalmazásának a 2004-ben csatlakozott országokra – így Magyarországra – történő kiterjesztésének (Coelho), valamint az európai szinten működő pártok finanszírozás és az EP petíciós bizottságának jelentésének vitájára.

Szerdán (2007. november 14.) szavaznak a képviselők Hegyi Gyula jelentéséről, amely a génmódosított szervezetek szabályozásáról szól és döntenek az EU és Oroszország viszonyát taglaló állásfoglalásról is.

Ugyancsak szerdán tárgyalják a Balin tartandó klímavédelmi konferenciával kapcsolatos kérdéseket, és szóba kerül az EU szomszédságpolitikája, s ezen belül az Ukrajna és az EU közötti gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó jelentés is.

Európai Számvevőszék

Az Európai Számvevőszék a 2006-os költségvetésről készült jelentését teszi közzé a héten. A Számvevőszék 13 éve nem tudja biztosítani az eszközök és források teljes körű kimutatását, s ezért a költségvetés zárszámadását idén sem írja alá.

Dániában kedden tartanak választásokat, miután a jobboldali koalíció vezetője, Anders Fogh Rasmussen kormányfő a múlt hónapban előrehozott választásokat írt ki.