Összesen 1 millió 780 ezer euró, vagyis mintegy 452 millió forint jutott a bírák oktatására, a fejlesztések tavaly szeptembertől kezdődtek meg és az utolsó összegeket a közeljövőben használják fel – tájékoztatta az MTI-t a Legfelsőbb Bíróság elnöke pénteken (november 16.).

Lomnici Zoltán az európai uniós pályázati úton nyert pénzek felhasználásáról a Bíróképző Akadémián tartott beszámolóját követően ismertette: az egyik, 500 ezer eurós pályázatból tudtak pénzt fordítani például a Bíróképző Akadémián kialakított dokumentációs és tájékoztatási központ létesítésére, az átmeneti támogatás programja keretében kapott 930 ezer euróból technikai fejlesztésekre költöttek, az e-learning rendszer kiépítésére kapott 350 ezer euróból pedig egyebek mellett oktatási anyagok összeállítására fordítottak.

Hangsúlyozta, hogy a pályázati pénzek felhasználása szigorú ellenőrzés mellett történt.

A bírák oktatásával kapcsolatban felidézte, hogy az október végén hazánkba látogató Európai Bíróság elnöke, Vasziliosz Szkurisz sikeresnek nevezte a magyar bírák európai jogi felkészítését.

A bírák oktatására létesített Bíróképző Akadémiát tavaly szeptemberben nyitották meg. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2000-ben határozta el a képzési reform elindítását, majd egy évvel később a megyei bírósági elnökök is támogatták a javaslatot. Lomnici Zoltán az intézmény megnyitójakor hangsúlyozta: két-három évente a teljes bírói kar megfordul majd az akadémián különböző képzéseken.