A .hu domain nevek alappillérének tekintett várólista 5 napja változatlan.

A .hu domaintér működtetésében alapelemként funkcionáló kéthetes várólista április 9-e óta változatlan, vagyis az elmúlt öt napban benyújtott domain bejegyzési kérelmek nem kerültek meghirdetésre. A várólista feladata, hogy 14 napig egy nyilvános meghirdetésen essenek át a domainek és a mások névhasználati érdekeit sértő webcímek ellen panaszt emelhessenek az érdeksérelmet elszenvedő felek.

A Szabályzat 14 napot ír elő

A Domain Regisztrációs Szabályzat vonatkozó pontja szerint „A benyújtott nem prioritásos igényeket a Nyilvántartó azok teljesítése előtt a web szerveren a nyilvántartásba vétel időpontjának feltüntetése mellett, a nyilvántartásba vételtől számított 14. nap végéig nyilvánosan meghirdetve tartja. Amennyiben a meghirdetett domain név delegálása ellen a 9. pont szerinti módon és határidőkön belül kifogást terjesztenek elő, akkor az adott domain névre beérkezett igények teljesítésével megvárja a jogvita Tanácsadó Testület állásfoglalásával vagy eljárásának mellőzésével végződő lezárását.

A jelenlegi helyzet megoldása egy érdekes jogi helyzetet eredményez. Az egyik megoldás szerint a Nyilvántartó a technikai hibát figyelmen kívül hagyva rövidebb időre hirdeti meg a bejegyzendő domain neveket. A másik megoldás szerint a neveket a várólista “megjavulását” követően indulna a 14 napos meghirdetés.

Az első esetben a védjegyeik védelmét szem előtt tartó cégeket érheti kár, mert a kifogás megtételére a 14 helyett mindössze 9 nap áll rendelkezésükre. Ha pedig a hosszabb meghirdetést választja a Nyilvántartó, akkor azon felhasználókat ér kár, akik csak esetlegesen a bejegyzés elindulását követő 19. napon vehetik használatba webcímeiket.

A hiba elhárítása folyamatban

Martos Balázs, az Internet Szolgáltatók Tanácsának képviseletében elmondta, hogy a hibáról értesültek és a technikai felügyeletet ellátó munkatársak dolgoznak a probléma megoldásán. Az 5 napja fennálló hiba a vezető megítélése szerint is jelentős, azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az első értesítés a hibáról a tegnap érkezett a szervezethez és a hiba elhárításán azonnal elkezdtek dolgozni. „Az eddigi hasonló leállások esetén nem >>büntettük<< a domain tulajdonosokat, azaz nem >>hosszabbítottuk meg<< a várakozási időt. Ez az 5 napos leállás az eddigiekben előfordult rövidebb leállásoktól hosszabb és meggondolandó a hosszabbított meghirdetés is.

A jelenlegi hiba rávilágít arra, hogy a .hu domain nevek regisztrációs rendszerében alappillérnek tartott várólista megléte olyan helyzetet eredményezhet, amely jogilag nincs megfelelően szabályozva.