Az Európai Bizottság hétfőn felfüggesztette az OMV és MOL tervezett összeolvadásának ügyében indított engedélyezési eljárást, miután az egyik fél – értesülések szerint az osztrák cég – nem adott meg határidőre egy, a versenyhatóság által kért információt.

Felfüggesztette hétfőn az Európai Bizottság az OMV és a MOL tervezett összefonódásának ügyében indított fúziókontroll-vizsgálatot, miután Jonathan Todd illetékes szóvivő szerint a versenyhatóságok nem kaptak meg határidőre egy hivatalosan kért információt. Bár Neelie Kroes versenyjogi biztos szóvivője nem kívánta elárulni, hogy melyik cég maradt adós az információval, a Bloomberg hírügynökség úgy értesült, hogy az osztrák olajipari konszern volt a vétkes.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy a Bizottság az általa igényelt információ megszerzéséig megállítja az órát és a vizsgálat lezárására adott határidő ennyivel fog meghosszabbodni. Ebből az is következik, hogy a Bizottság által a potenciális ügylet kivizsgálására megadott július 22-i határidő csúszni fog. Jonathan Todd szerint bár nem túl gyakori, de nem is teljesen szokatlan dolog, hogy egy fúziós vizsgálatnál meg kell állítani az órát, amiért az egyik fél késlekedik a válaszadással. Az OMWE-Huber svájci cég által kezdeményezett fúziókontroll-vizsgálatot például egy-két éve többször is meg kellett szakítani hasonló okok miatt.

Az OMV tudomásul veszi az Európai Bizottság döntését, amely megállítja az órát és felfüggeszti az egyesülés részletes vizsgálatát. Komplex egyesülési folyamatok során számolni lehet azzal, hogy több idő kell, különösen olyan esetekben, amikor nagy mennyiségű adat feldolgozása szükségeltetik” – áll az osztrák cégnek a BruxInfóhoz eljuttatott közleményében.

Az Európai Bizottság márciusban jelentette be, hogy részletes vizsgálatot indít az OMV-nek a MOL átvételére vonatkozó terveivel kapcsolatban, miután az első vizsgálatok után arra a következtetésre jutott, hogy a két cég összefonódása számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet. A versenykorlátozás gyanúja ugyanakkor semmilyen formában nem előlegezi meg a végleges döntést, bár a legtöbb elemző arra számít, hogy bizonyos jóvátételek fejében a Bizottság végül áldását adja majd a fúzióra. A bizottsági jóváhagyás azonban csak szükséges, ám nem elégséges feltétel ahhoz, hogy létre is jöjjön a két cég frigye, amit a magyar kiszemelt, a MOL határozottan ellenez.

A részletes vizsgálat keretében a két cégnek, de az ügyletben érintett más piaci szereplőknek is rengeteg dokumentációt kell a Bizottság rendelkezésére bocsátania. A Bizottságnak a szabályok szerint 90 munkanap áll a rendelkezésére az ügy kivizsgálására, ez járt volna le július 22-én. A fúziókontrollt kezdeményező OMV és az abban nem érdekelt MOL is jelezte, hogy kész teljes körűen együttműködni a vizsgálatban.

Bizottsági források szerint Brüsszel a héten nem tűzi napirendre döntését a lex MOL ügyében indított kötelezettségszegési eljárás kapcsán, bár erre “hamarosan” sor kerülhet.