Az unió pénzügyminiszterei 2008. május 14. találkozójukon az adóparadicsomok ellen irányuló intézkedésekkel kapcsolatban támogatásukról biztosították a magyar adóügyi biztost. A konkrét lépésekhez azonban még hosszas viták vezetnek.

Kovács László az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa a pénzügyminiszterek találkozóját követő sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az adócsalás elleni küzdelem hagyományos eszközeinek továbbfejlesztése területén az õsz folyamán mintegy tíz jogszabályi javaslatot kíván elõterjeszteni.

Az ügy hátterében az a februárban Liechtenstein és Németország közt kirobbant gazdaságdiplomáciai viszály áll, melynek során kiderült, hogy német állampolgárok liechtensteini bankok segítségével követtek el rendkívül nagyarányú adócsalást. Ennek folyományaként a két ország a Bizottságot a 2005-ben életbe lépett megtakarítása adó irányelv felülvizsgálatára szólította fel.

Az irányelv jelenlegi formájában arra kötelezi a tagállamokat, hogy a területükön működő bankoknál lekötött betétek adózásával kapcsolatos információkat megosszák egymással, ugyanakkor ez alól Ausztria, Belgium és Luxemburg sok területen kivételt élvez, ők átmeneti mentességet kaptak a közös szabályok alkalmazása alól. (Az EU-nak kétoldalú megállapodásai vannak érvényben a banktörvényük titkosságáról híres Svájccal és Liechtensteinnel is.) Emellett a rendelet számos kiskaput hagy a nem hagyományos befektetési formákat illetően, nem terjed ki például a biztosításokra, illetve az osztalék- és a tőkenyereség-adóra sem.

Kovács László elmondta, „Több miniszter is kiemelten fontosnak tartja e kiskapuk bezárását és az irányelv hatáskörének kiterjesztését, mely jelenleg meglehetősen korlátozott.” A miniszterek szeretnék a jogszabály hatályát a magánszemélyek mellett jogi személyekre is kiterjeszteni. Az adóügyi biztos tájékoztatása szerint a pénzügyminiszterek egyetértettek azzal kapcsolatban is, hogy a szabályozás a jelenlegi bankszámlákon kívül egyéb banki eszközökre, például banki hitelekre és alapokra is vonatkozzon.

A német pénzügyminiszter, Peter Steinbrueck elmondta, hogy továbbra is mindent megtesz az adóparadicsomokra vonatkozó szabályok szigorításának érdekében, ugyanakkor elfogadja Ausztria és Luxemburg tartózkodó álláspontját a szituációban. A kérdésben születő bármely döntéshez elengedhetetlen, valamennyi tagállam egyetértése a kérdésben. Az ügy kényessége miatt valószínűleg hosszas vitákra lehet még számítani ezzel kapcsolatban, míg végleges kompromisszumra jutnak a kérdésben a tagállamok képviselői.