A tagállamok brüsszeli nagykövetei csütörtökön támogatásukról biztosították azt az irányelv-tervezetet, amelynek középpontjában az illegális bevándorlók visszafordítása, illetve az erre vonatkozó közös normák és eljárások állnak. Emberi jogi szervezetek már most bírálják a javaslatot.

Az Európai Bizottság becslése szerint jelenleg körülbelül 8 millió illegális bevándorló él az EU-ban. Egy direktíva-tervezet, amelyet csütörtökön biztosítottak támogatásukról az EU-tagállamok brüsszeli nagykövetei, közös szabályokat hozna létre azon harmadik országbéli polgárok visszafordítására, akik illegálisan tartózkodnak az uniós tagországok területén.

A javaslat hatálya ugyanakkor nem terjedne ki a menedékkérőkre, azaz az irányelv így nem lenne hatással a jelenlegi menekültügyi szabályozásra. Az új jogszabály – a tervek szerint – miközben harmonizált és hatékony megközelítést alkalmazna a tolonceljárásoknál, figyelembe venné az illegális bevándorlók jogait is. Az irányelv például külön figyelmet fordítana a legsebezhetőbb személyekre, főként a kísérő nélküli kiskorúakra.