A gyerekek jogait ismertető internetes oldalt indított az ombudsmani hivatal szerdán. A fiatalok ezen a fórumon tájékozódhatnak, kérhetnek segítséget, vagy tehetnek panaszt, ha például úgy érzik, hogy az iskolában vagy otthon alapjogaikban megsértették őket.

Szabó Máté, az állampolgárok országgyűlési biztosa a www.gyermekjogok.obh.hu világhálós oldal Budapesten tartott bemutatóján elmondta, a honlapon egyebek mellett a legfontosabb jogszabályokat ismertetik “a 6-14 éves korosztály nyelvén”, egyszerűen és világosan.

Az interaktív világhálós felületen a gyerekek kérdéseket is küldhetnek a szakembereknek, de ugyanitt megtalálhatják az ombudsmani hivatal nekik szóló meghívóit is. Az első “közös program” május 31-én és június 1-jén lesz a Gyerekszigeten, ahol a hivatal sátrat is állít.

A gyerekek a gyakran ismételt kérdések fejezetéből, az úgynevezett gyik-fejezetből máris megtudhatják: büntetésből bezárhatja-e őket tanáruk az osztályterembe, van-e joguk a zsebpénzhez, vagy hogy hány éves koruktól vállalhatnak munkát.

Szabó Máté legutóbbi országgyűlési meghallgatásán egy önálló gyermekjogi képviselői intézmény létrehozásának szükségességét vetette fel. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint “gyermekjogi biztosi intézményre” lenne szükség ahhoz, hogy a fiatalok speciális ügyeivel, “alapjogi panaszaival” komolyan tudjanak foglalkozni.

Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ is ajánlást adott ki egy önálló gyermekjogi intézmény létrehozásáról. Közölte, amíg ilyen nincs Magyarországon, addig az általa vezetett hivatal “fókuszban” tartja a gyermekjogi kérdéseket.

Szabó Máté javaslatára egyelőre nem érkezett válasz, annak ellenére, hogy mind a bizottsági meghallgatásán nyilatkozó képviselők, mind pedig a gyermekvédelmi szakemberek körében egyetértés van az új intézmény szükségességéről.