Megsértette a Magyar Nemzeti Front (MNF) jó hírnévhez fűződő jogát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), ezért 150 ezer forint kártérítést kell megfizetni a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítélete szerint.

Az ORFK a www.police.hu internetes oldalon 2007. október 26-tól olvasható közleményében megalapozatlanul állította az MNF-ről, hogy kormányzati szervekhez eljuttatott e-mailjében több tízmillió forintot követelt és robbantásokkal fenyegetőzött. A kifogásolt közlemény azt is tartalmazta, hogy a rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette.

A tárgyaláson Schuster Lóránt, a párt elnöke elmondta, hogy tiltakozott a rendőrségen és az illetékes minisztériumban a közlemény ellen, melyet országszerte számos sajtószerv átvett, de csak napok múlva került fel a rendőrségi honlapra a helyreigazítás, mely szerint az MNF nevében ismeretlen személy fenyegetőzött.

“A mai napig saras a Magyar Nemzeti Front, azt szeretnénk, ha tisztáznák, hogy sem a szervezet, sem pedig a tagjai nem követtek el törvénytelenséget” – hangsúlyozta Schuster Lóránt.

Az ORFK jogi képviselője ugyanakkor a kereset elutasítását kérte és azzal érvelt, hogy az e-mail nyomán terrorcselekmény lehetősége vetődött fel, amit komolyan kellett venni. Amikor pedig az MNF jelezte, hogy semmi köze az esethez, korrigálták a kifogásolt közleményt. A Fővárosi Bíróság megállapította a jó hírnév megértését. Elrendelte az elégtételt adó rendőrségi közlemény és sajnálkozás közzétételét a police.hu oldalon öt napig, továbbá 150 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetését a párt részére.

A bíró megjegyezte: nem kíván foglalkozni a fenyegető tartalmú e-mail írójának értelmi színvonalával, de az megállapítható, hogy a fenyegetés a közvélekedés szerint sem vehető komolyan. Ugyanakkor az alperesnek nagyobb komolyságot kell tanúsítania a tekintetben, hogy mit helyez ki hivatalos honlapjára. A bíró szóvá tette azt is, hogy a valótlan tartalmú rendőrségi közlemény korrekciójára napokon át nem került sor.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélte nem jogerős, fellebbezés esetén a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik az MNF kontra ORFK személyiségi jogi per.