A baranyai fideszesek az Alkotmánybírósághoz fordulnak

2008.06.23. MTI

Baranya fideszes országgyűlési képviselői az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak, mert szerintük sérti a jogbiztonságot a parlament által június 9-én elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló jogszabály - jelentette be a párt dél-dunántúli igazgatója hétfőn Pécsett.

Bánki Erik sajtótájékoztatón közölte: a beruházó, az engedélyező és a fellebbviteli szint egy kézben összpontosul honvédelmi területeken. Kifejtette: ha a honvédelmi tárca katonai területen építkezésbe kezd, az engedélyt az alá tartozó hatóság adja ki, azt pedig fellebbezés esetén a honvédelmi miniszter bírálja felül.

Az eljárást az önkormányzatok nem akadályozhatják, szemben a korábbi gyakorlattal, amikor az önkormányzat érdekeinek súlyos sérelmére hivatkozva volt mozgásterük az ilyen kezdeményezésekkel szemben - indokolta az Ab-hez fordulást Bánki Erik. Hangsúlyozta: a törvény hatályba lépése Pécsre nézve azt jelentené, hogy Tubesen a város beleszólása nélkül épülhet katonai lokátor.

Baranya megyét három fideszes, Aszódi Pál, Bánki Erik és Kékkői Zoltán képviseli az Országgyűlésben. A Baranya megyei Mohács képviselője, Hargitai János, aki a Fidesz-KDNP színeiben szerzett mandátumot 2006-ban, a KDNP színeiben ül a parlamentben.

Bánki Erik azt mondta, szeptemberben az Országgyűlésben önálló módosító indítványt nyújtanak be a törvényhez annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak közgyűlési határozattal lehetőségük legyen a katonai építkezési eljárások felfüggesztésére, és amíg adott esetben a bíróság nem dönt a beruházás jogosságáról, tárgyalhassanak a szaktárcával.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt építési beruházásokról szóló törvény célja az előterjesztő korábbi indoklása szerint az, hogy a kiemelten fontos építkezések előkészítésének, engedélyezésének és megvalósításának folyamatában kormányzati beavatkozással érdemben rövidíthető legyen az időigény, egyszerűsíthető az eljárás, csökkenthetők a párhuzamosságok a többi között az előkészítés, mind az építési engedélyezés folyamatában, a közbeszerzési törvény módosítása terén. A jogszabály olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a jogalkalmazást elősegítő tartalommal bírnak és az egyértelmű és szakszerű döntéshozatalt segítik elő.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
KÖZBESZERZÉS
ORSZÁGHÁZ
ÖNKORMÁNYZATOK
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS