Fiatalkorúak illegális foglalkoztatása : Olajos a Bizottsághoz fordult

2008.07.30. OS

Olajos Péter európai parlamenti képviselő írásbeli választ igénylő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a fiatalkorúak illegális foglalkoztatásának ügyében.

A képviselő beadványában emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban Magyarországon munkaügyi ellenőrzések során több fiatalkorúakat illegálisan dolgoztató társaságot lepleztek le, ahol mindössze 13-14 éves gyermekeket dolgoztattak autópálya-építésnél, illetve mezőgazdasági munkáknál.

Olajos felhívta a figyelmet, hogy a vonatkozó munkaügyi szabályok és a kirótt súlyos - akár több millió forintos - pénzbüntetés ellenére egyes vállalkozások továbbra sem riadnak vissza a 16 évnél fiatalabbak tiltott foglalkoztatásától mert a számukra kifizetett alacsony bérek mellett ez még mindig komoly anyagi előnyt jelent a számukra.

A politikus szerint a feltárt esetek száma nyilvánvalóan jóval elmarad a valós adatoktól, a jelenlegi magas adóterhek miatt több magyarországi vállalkozás dolgoztat illegálisan fiatalkorúakat vállalva a szankciókat is. Hozzátette, a probléma számos uniós tagállamban, illetve tagjelölt országban is jelen van.

Olajos végül azt tudakolta a Bizottságtól, hogy milyen konkrét intézkedéseket kíván tenni a fiatalkorúak illegális foglalkoztatásának megakadályozása ellen.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
GYERMEKJOGOK
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT