Nem vonja vissza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete azon rendeleteit, amelyeket az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal több területen is törvénysértőnek talált – mondta Monok független polgármestere szerdán.

Szepessy Zsolt közölte: tiszteletben tartják a közigazgatási hivatal véleményét, de a rendeleteket – amelyek a gyermekvédelmi támogatás módosításáról, illetve a szociális segélyek folyósításának szigorításáról szólnak -, nem vonják vissza.

Hozzátette: a képviselő-testület kedden hozta meg döntését. A rendeletek kapcsán megvárják az Alkotmánybíróság döntését – jegyezte meg.

Orosz Gábor, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal borsodi kirendeltségének vezetője azt mondta: a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét még nem kapták kézhez, ugyanis ezt tizenöt napon belül kell továbbítani a közigazgatási hivatalhoz, és a határidő még nem járt le. Az önkormányzatok esetében utólagos normakontroll van – mutatott rá.

Hangsúlyozta: ha a jegyzőkönyv szerint a monoki önkormányzat testülete változatlanul hagyta az általuk alkotmánysértőnek minősített rendeleteket, a közigazgatási hivatal az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy semmisítse meg a jogsértést.

Monok képviselő-testülete május 21-én módosította a gyermekvédelem helyi szabályozásáról, valamint a felnőttkorúakra vonatkozó szociális gondoskodásról szóló rendeletét, amelyeket a közigazgatási hivatal több területen alkotmánysértőnek talált.

Az egyik rendelet szerint nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól az a szülő, akinek a gyereke az iskola, óvoda felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt. A másik döntés arról szól, hogy csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphatnak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák.