A közrendvédelmi bírságokból befolyt összeget a jövőben kizárólag pályázati úton lehet megszerezni, és csak bűnmegelőzésre lehet felhasználni – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteken.

A közrendvédelmi bírságokból befolyt összeget a jövőben kizárólag bűnmegelőzésére lehet fordítani, és kizárólag pályázati úton nyerhető el – ismertette Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteken. Várhatóan még augusztus végén megjelenik az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázati felhívása, amelyet a közterületek biztonságának javítására, az illegális migráció visszaszorítására írnak ki. Helyi civil és rendvédelmi szervezetek pályázhatnak, beleértve a rendőrséget és a polgárőrséget is. Közrendvédelmi bírságból az idén mintegy 100 millió forint várható. A szervezetek a tervek szerint augusztus végétől októberig élhetnek a pályázati lehetőséggel.

A kormányszóvivő azt mondta: aki nyer a pályázaton, az a pénzből többek között közterületi biztonság erősítésén dolgozó szervezetek együttműködésének javítására készíthet programokat. A pályázaton elnyert forrásból a migráció esetében támogathatják az érintettek hazájukba való visszatérését, vagy új módszerek kialakításának költségeit lehet belőle fedezni.

Közrendvédelmi bírságot például akkor lehet kiszabni, ha egy lap szexuális szolgáltatás hirdetését közli; ekkor a lapkiadót megbírságolják. Akkor is kiszabható ilyen bírság – folytatta a szóvivő -, ha a hivatásos fuvarozó nem ellenőrzi a szállítást kellő gondossággal, és emiatt például illegálisan hoznak be valakit Magyarországra.

Daróczi Dávid elmondta, hogy további 190,5 millió forint fordítható közrendvédelmi célokra a 2006-os személyi jövedelemadóból (szja) felajánlott második egy százalékból. 2006-ban 33 158-an ajánlották fel erre a célra az szja második egy százalékát.