Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti – jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint a büntető törvénykönyv nem szankcionálja az alkalmi drogfogyasztást; szerintük a drogmegelőzésre fordított állami forrásokat és a konzultációs helyek számát kellene növelni.

Léderer András közölte: “mi azt akarjuk, hogy a fogyasztókat ne büntessék, dekriminalizálják a drogfogyasztást, és a rendőrség ne a drogfogyasztókat üldözze végre, hanem azokat, akik különböző szerekkel látják el (…) a fiatalokat”.

Mint mondta, a parlament kábítószerügyi eseti bizottságának első ülésén az SZDSZ benyújtja a drogfogyasztás dekriminalizálására vonatkozó javaslatát.

Az Új Generáció elnöke hangsúlyozta, a hatékony drogprevenciós programok megvalósításához elengedhetetlen a hasonló korú, volt drogfogyasztó segítők bevonása.

A magyarországi drogpolitika kudarcot vallott, a közelmúltban történt, kábítószer okozta halálesetek rávilágítottak arra, hogy nagyon rossz úton jártunk, hiába nyúlt minden kormány jó szándékkal az ügyhöz – mondta.

Hozzátette: a büntetést előtérbe helyező drogpolitika, amely “továbbra is fenn akarja tartani a teljesen abszurd, egyértelműen megbukott helyzetet, akarva-akaratlanul újabb és újabb áldozatokat fog szedni”.

Léderer András elmondta, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a fővárosban az elmúlt kevesebb, mint tíz év alatt 140 százalékkal nőt a drogfogyasztók száma, országosan pedig duplájára emelkedett.

Az Új Generáció szerint – mint mondta – nyugati példákat követve Magyarországon kísérleti jelleggel be lehetne vezetni az úgynevezett ellenőrzött “belövőszobákat”.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke szerint Léderer András csúsztat akkor, amikor azt állítja, hogy a büntető törvénykönyv azonnal szankcionálja az alkalmi drogfogyasztást.

Stágel Bence közölte: a törvény az alkalmi fogyasztók számára büntetés helyett megteremti az elterelés intézményét, vagyis a fogyasztónak egy drogrehabilitációs szakembert kell felkeresnie, aki megfelelő felvilágosítást ad a drog káros hatásairól.

A kereszténydemokraták felállították drogstratégiájukat, amely három pilléren nyugszik: egyrészt fontosnak tartják a fiatalok és az alkalmi fogyasztók felvilágosítását a kábítószerek káros hatásairól. Szerintük erről szól az elterelés is. Másrészt kezeltetnék a drogfüggőket, és szigorú büntetőjogi szankciókkal sújtanák a kábítószer-terjesztőket és -kereskedőket.

Stágel Bence szerint a szocialista és szabad demokrata kormányzat súlyos hibákat követett el mindhárom területen. Mint mondta, nem heroin-belövő szobákra van szükség, hanem a drogmegelőzésre fordított állami források növelésére.

Azt is elmondta, hogy a kereszténydemokraták a drogokat egységesen kezelik: nem tesznek különbséget könnyű drogok (például marihuána) és kemény drog (például heroin) között, szerintük aki marihuánát használ, az később áttérhet keményebb drogokra is.

Az elterelés intézményét a kereszténydemokraták jónak tartják, ha azt megfelelő tartalommal töltik fel – mondta az alelnök, hozzátéve: a konzultációs helyek számát növelni kellene.