Az ügyészség döntése alapján továbbra is a vámhatóság nyomoz a MÁV ÁBE ügyében, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újabb, hűtlen kezelés alapján tett feljelentése alapján is nyomozást rendeltek el és azt egyesítették a korábbi eljárással – mondta Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken.

A Vám- és Pénzügyőrség 2008. április 10-től folytat nyomozást a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) működésével kapcsolatban. A megalapozott gyanú sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés, pénzmosás, a számvitel rendjének megsértése és magánokirat-hamisítás elkövetéséről szól.

Az eljárás az egyesület egykori elnöke és társai ellen folyik. Jelenleg hat gyanúsított van, ők nagyrészt az elnök munkatársai. A gyanúsítottak közül a MÁV ÁBE volt elnöke előzetes letartóztatásban van. Az ő előzetes letartóztatását 2008. október 13-ig hosszabbították meg a napokban. További két emberrel szemben lakhely-elhagyási tilalmat rendelt el az illetékes bíróság – tette hozzá a szóvivő.

A nyomozás során biztosítási intézkedésként lefoglalt pénzösszegből a MÁV ÁBE tulajdonát képező 666 millió forint lefoglalását a vámhatóság megszüntette és azt visszautalta az egyesületnek. A VPOP ezen felül további 1 milliárd forintot meghaladó vagyont biztosított, ezek egy része ingatlan – tette hozzá Sipos Jenő.

A VPOP felvette a kapcsolatot az illetékes külföldi szervekkel, hogy amennyiben lehetséges, visszaszerezzék, azokat a külföldre került összegeket, amelyekre kiterjed a nyomozás – mondta Sipos Jenő.

A Népszabadság korábban arról számolt be, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a MÁV Biztosító Volksbanknál vezetett számlájáról több mint egymilliárd forintot utalt át a MÁV ABE volt elnöke a Studió 2002 Bt. számlájára, amelynek a cégnyilvántartás szerint 1997 júliusa és 2005 szeptembere között ő volt a képviselője, 2006 januárjáig pedig lánya volt a kültagja. A pénz egy része Kiss Bálintnak és a lányának a magánszámláira, valamint több áttéten keresztül egy dominikai számlájára került.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, a vámhatóság által biztosított vagyont az egyesület figyelembe vette akkor, amikor meghatározták, hogy összesen mekkora fedezet hiányzik a biztosítónál a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási ágazatnál. A szóvivő közölte: az egyesületnél az eddigi mintegy 10 ezer, 9 milliárd forintnyi függő kárnak kevesebb mint a felére van fedezet.