“Az osztályozási és címkézési szabályozás ugyan technikai kérdés, de könnyebbé teheti az európai állampolgárok életét. Minél világosabbak, érthetőbbek és lényegre törőbbek a fogyasztók számára az információk, annál jobban betölti a rendelet a szerepét ” – hívta fel a figyelmet Herczog Edit az EP 2008. szeptember 3-án Brüsszelben tartott ülésén.

A veszélyes anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló jelentésről tartott vitában a képviselő elmondta: “Teljesen nyilvánvaló, hogy a fogyasztóknak védelemre van szükségük. Számos olyan termék van, amelyet teljes bizalommal használnak napi rendszerességgel, ugyanakkor szinte mindenkit egyre inkább leterhelnek a rémisztő felhívások és figyelmeztetések azzal kapcsolatban, hogy hogyan különböztessük meg egymástól a valós és téves információt. Felmerül a kérdés: a túl sok információ a címkén, valóban segít-e a fogyasztónak? Ha az új szabályozás aránytalan elővigyázatossági lépésekhez vezet, az összezavarja a fogyasztót, veszélyezteti a bizalmat” – figyelmeztetett a szocialista politikus.

“A szabályozás meghozatalakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Európában fent kell tartani a tisztességes versenyt a nagy cégek és kis-és közepes vállalkozások között. Meg kell akadályozni, hogy a KKV-kat ellehetetlenítse a rendszer és gyengítse piaci pozíciójukat. Olyan jogszabályt kell elfogadni, melynek képes lesz eleget tenni minden vállalkozó. Meg kell győződni arról is, hogy az új szabályozásban felállított követelmények nem aránytalanok, és Európa határain túl is elfogadhatók” – hangsúlyozta felszólalásában Herczog Edit a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság tagja.

A szocialista EP képviselő szerint a javasolt osztályozási és címkézési szabályozás egy kitűnő kezdeményezés, mely nemcsak az áruk belső piacon történő áramlását segíti elő, de könnyebbé válik a globális kereskedelem, biztosított a különböző rendszerek közötti harmonizáció és ez végső soron az emberek biztonságát szolgálja az ellátási láncon belül.