Jövő januártól Magyarországon közös nyilvántartásba kerülhet az összes végrendelet, így nagymértékben csökken a hagyatéki eljárások időtartama és költsége – értesült a Napi Gazdaság.

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk ismertetése szerint 1993 óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) működteti a Végintézkedések Központi Nyilvántartását, ahová sokáig önkéntes alapon kerültek be az adatok. 2007 ősze óta a végrendelet közjegyzőnél történő letételének tényét a közjegyző 72 órán belül köteles bevezetni a már Végrendeletek Országos Nyilvántartása (VONY) néven futó rendszerbe.

Az igazságügyi tárca tervezete szerint januártól nemcsak a közjegyző előtt, hanem önkéntes alapon (amennyiben az ügyfél ebbe beleegyezik) a bíróság, valamint külföldön magyar külképviseleti hatóság előtt tett végintézkedések adatai is bekerülnek a VONY-ba, emellett szerepelhetnek az ügyvédnél tett, majd a MOKK levéltárában elhelyezett végrendeletek is.

Korábban a bejegyzés és a lekérdezés is alkalmanként 500 forintba került, a jövőre kibővülő új rendszerbe való bejegyzés várhatóan ingyenes lesz, míg a lekérdezés 800-1.000 forintba kerül majd.