Alkotmányügyi bizottság: igen az új polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslatra

2008.09.10. MTI

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága keddi ülésén támogatta az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslatot.

A testület 17 igennel, 13 nem voks ellenében találta általános vitára alkalmasnak az új Ptk.-ról szóló tervezetet.

Az új kódextervezetet a szocialisták támogatták, a Fidesz és a KDNP - alkotmányossági aggályokat megfogalmazva - nem találta elfogadhatónak. Az SZDSZ frakciója - mint elhangzott - még nem alakította ki álláspontját a javaslatról.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az ülésen azt mondta, "bizonyos értelemben a rendszerváltás befejezése lesz az új Ptk. elfogadása (...) a polgári jogviszonyok szabályozásában".

Az új törvénykönyv megőrzi a kódexszerű szabályozás valamennyi előnyét, képes ugyanakkor arra, hogy olyan értékeket jelenítsen meg, amelyek a rendszerváltozás óta kristályosodtak ki a magyar jogrendszerben - fűzte hozzá.

Draskovics Tibor kiemelte: a legfontosabb, hogy az új Ptk. "a mainál egyértelműben juttatja kifejezésre az ember, a polgár autonómiáját, személyiségének és tulajdonának védelmét, szorítja az államot arra a körre, ahol az állam jelenléte, cselekvése valóban indokolt".

Közölte, a jogalkotási menetrendet figyelembe véve, 2010. január 1-jén életbe léphet az új Ptk. és a kapcsolódó jogszabályok.

Rubovszky György (KDNP) közölte, pártja számára elfogadhatatlan a törvénykönyvtervezet két pontja: a gyűlöletbeszédre és a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás.

Répássy Róbert (Fidesz), a testület alelnöke, Rubovszky Györggyel egyetértve, kifejtette, hogy alkotmányossági aggályokat vet fel a két kérdés. Mint mondta, érdemes lenne megvárni a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozásról szóló alkotmánybírósági döntést a zárószavazás előtt.

A gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozásról pedig az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy nem lehet abban a formában szabályozni, mint ahogy a mostani tervezetben szerepel - fűzte hozzá.

Draskovics Tibor a felvetésekre válaszolva kijelentette: nincs valódi ok a várakozásra. Mint kifejtette, a kormány tavasszal nyújtotta be a javaslatát, még mielőtt az Alkotmánybíróság döntött volna a gyűlöletbeszédre vonatkozó módosításról, és ezért az előterjesztőnek nem volt módja átvezetni az alkotmánybírósági döntés következményeit.

A kormány az alkotmánybírósági döntés nyomán az őszi ülésszak kezdetén új törvényjavaslatot nyújt be ebben a témakörben - közölte.

A bejegyezett élettársi kapcsolat szabályozásának kérdésében Draskovics Tibor elmondta, "nem jó, de megoldható", hogy később igazítsák ki a Ptk. már elfogadott rendelkezéseit.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
PTK