Javaslat a fogyatékosügyi ombudsman posztjára

2008.10. 1. MTI

Tizenhárom, fogyatékosokat képviselő társadalmi szervezet ma nyílt levélben fordul a kormányhoz és a miniszterelnökhöz. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár Magyarország 2007 júniusában, az európai országok közül elsőként ratifikálta a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt - amely májusban hatályba is lépett -, megvalósításáért eddig szinte semmi nem történt - írta a szerdai Népszava.

A magyar fogyatékosügyi szervezetek és aktivisták egy csoportja - a Nemzetközi Fogyatékosügyi Caucus (International Disability Caucus) mintájára - szintén az idén májusban hívta életre az önkéntesség és a szolidaritás elveire épülő magyar Fogyatékos Civil Caucus-t.

E koalíció most azt kéri, a kormány nevezze meg azt a hazai szervezetet, független testületet, amely ellenőrizni hivatott az egyezmény végrehajtását. Javasolják, hogy e feladatkört egy új ombudsman, a fogyatékosügyi töltse be, megválasztásáig pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a hivatalát bízzák meg. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kibővült ombudsmani feladatok kiegészítő pénzügyi forrásokat igényelnek - olvasható a lapban.

  • kapcsolódó anyagok
CIVIL SZERVEZETEK
OMBUDSMAN
FOGYATÉKOSÜGY