Szabó Máté ombudsman szerint indokolt volt, hogy igazoltatták és távozásra szólították fel az egyik rendőrszakszervezet munkatársait, akik engedély nélkül osztogatták szórólapjaikat a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) főbejáratánál és az objektumon belül. Az ombudsman állásfoglalásáról csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Az országgyűlési biztos a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkárának beadványát vizsgálta. A beadványozó azt sérelmezte, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálatának (jelenleg Készenléti Rendőrség) kapuügyeletese – parancsnoki utasításra – igazoltatta és távozásra szólította fel a szakszervezet aktivistáit, akik a főbejáratnál kiadványt, szórólapot osztottak a rendőröknek.

A biztonsági kamerák felvételei szerint a szakszervezeti aktivisták nem csak a kapu előtti közterületen, hanem a kerítésen belül is osztogatták a kiadványokat, a járműveket megállították, hogy az ablakon beadhassák a szórólapokat, amivel zavarták a forgalom folyamatosságát.

Szabó Máté ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a közterület használatához nem kellett engedélyt kérni, az objektum területére – mert az magánterület – az aktivisták csak akkor léphettek volna be, ha ebben a szakszervezet előzetesen megegyezik a rendőri egység vezetőjével.

Az ombudsman megjegyezte: a külső szemlélő annyit láthatott, hogy három személy az objektum főbejáratánál szórólapokat osztogat, akadályozza a gyalogos- és a gépjárműforgalmat, balesetveszélyes helyzetet teremt, ami akár biztonsági kockázatot is jelenthet az objektum – mint kiemelten fontos rendőrségi létesítmény – szempontjából. “A veszélyeztetettség érzését fokozta, hogy a panaszban leírt esemény idején a rendőrség presztízsét hátrányosan érintő több ügy is napirenden volt” – tette hozzá.

Az országgyűlési biztos mindezek figyelembevételével úgy ítélte meg, hogy az igazoltatás indokolt volt, nem állt szemben a hatályos jogszabályokkal, nem minősíthető zaklatásnak, vagy diszkriminációnak. Kétséget kizáróan bizonyítottnak találta azt is, hogy az aktivisták nem felszólításra, hanem kérésre, önként hagyták el a területet.

Szabó Máté állásfoglalásában ebből az esetből általánosítva leszögezte: a rendőrség nem lehetetlenítheti el a rendőrök jogait és érdekeit képviselő szakszervezet munkáját.

A szakszervezet, illetve aktivistája ugyanakkor nem áll a jog felett, munkája közben nem akadályozhatja a rendőrség működését. Elvárható az aktivistáktól az is, hogy e tevékenységük során egyértelműen azonosíthatók legyenek. Ugyanakkor a rendőri vezetőknek hozzá kell járulniuk, hogy beosztottjaik tisztában legyenek a szakszervezet feladatával – írta Szabó Máté.

Megállapításairól az ombudsman nemcsak a szakszervezet főtitkárát, hanem “a hasonló félreértések megelőzése érdekében” az országos rendőrfőkapitányt is tájékoztatta.