Lezárult az egyes büntetőjogszabályok módosításáról, valamint az emberi méltóság védelméről szóló törvényjavaslat általános vitája kedden a parlamentben.

A büntetőjogszabályok módosításáról szóló javaslat kapcsán Balogh László szocialista képviselő elmondta: elsősorban szakmai elmaradások pótlása a cél a büntető törvénykönyvben és más büntetőjogszabályokban.

A bejegyzett élettársi kapcsolattal összefüggésben változik a kettős házasság büntető törvénykönyvi szabályozása, továbbá a zaklatás, az összbüntetésbe foglalás és a szerzői jogok megsértésére vonatkozó rendelkezések.

A fogvatartottak nyilatkozattételi jogára vonatkozó szabályokat egy alkotmánybírósági döntés miatt szükséges módosítani – tette hozzá a kormánypárti képviselő.

A büntetőjogszabályok általános vitáját lezárták, a részletes vitára később kerül sor, csakúgy mint az ember méltóságát súlyosan sértő egyes magatartásokkal szembeni védelem érdekében szükséges jogérvényesítési eszközök biztosításáról szóló előterjesztés esetében – utóbbi általános vitáját felszólaló híján zárta le az elnöklő Áder János, aki ezután az ülésnapot berekesztette, és a parlament következő – várhatóan kétnapos – ülését októbert 20-án 13 órára összehívta.