A zöldek szerint erőtlenek Brüsszel erdőirtás elleni javaslatai

2008.10.20. BruxInfo

Az erdőirtások és az ipari léptékű illegális fakitermelés globális megakadályozására tett közzé két javaslattervezetet pénteken az Európai Bizottság, amely tiltaná az illegális irtásokból származó faanyagok bejutását, valamint az eddigieknél hatékonyabban küzdene a trópusi őserdők kipusztítása ellen. A WWF és a Föld Barátai zöld szervezetek szerint az EU célja nemes, javaslatai azonban erőtlenek és hatástalanok.

„Az erdőirtások felelősek a Földön termelődő széndioxid 20 százalékáért, kivágásukkal csökken a természet széndioxid-elnyelő képessége, ráadásul ez az egyik fő oka a biodiverzitás csökkenésének, s katasztrofális hatással van a helyi őslakosok életfeltételeire is” – közölte Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos az illegális erdőirtások és fakitermelés megakadályozására pénteken Brüsszelben közzétett javaslatok bemutatása kapcsán. A biztos szerint a Föld faállományának kérdése idén decemberben Poznanban, majd jövő év végén Koppenhágában is kiemelt téma lesz az ENSZ klímakonferenciáin. A trópusi erdők kiirtása kapcsán Dimasz kiemelte, hogy 10 négyzetkilométernyi trópusi esőerdő faállománya a széndioxid-elnyelés kapcsán fontosabb, mint egész Európa erdői együttvéve.

A Bizottság ezért a 2012 utáni, vagyis a „Kiotó utáni” időszakra vonatkozó tárgyalások részeként azt javasolja, hogy 2030-ra állítsák meg a világ kormányai a nem fenntartható fakitermelést, valamint 2020-ra legalább felezzék meg a trópusi erdőirtás mértékét. „A fák a jelenleg a Földön élő fajok felének otthonai, vagyis ha nem lesznek erdők, a meglévő fajok nagy része is kipusztulásra van ítélve, melynek nyomán számtalan további növényfajta sem marad majd fenn. Ezért a fejlett és a fejlődő világ országainak össze kell fogniuk a meglévő faállomány megóvására a Földön, s egyértelműen meg kell üzennünk az illegális fakitermelőknek és feldolgozóiknak, hogy az EU nem kér ezekből” – mondta Dimasz az erdők megóvása érdekében tett javaslatok bemutatása alkalmával.

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ