Akár évi egymilliárd forinttal is növekedhet a költségvetés kiadása, ha az Alkotmánybíróság hét eleji döntése nyomán a közigazgatási hivatalokat a regionális szint helyett vissza kell telepíteni a megyékhez – írta a csütörtöki Népszava kormányzati forrásokra hivatkozva.

Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára ennek kapcsán a lap kérdésére azt közölte: a hivatalok 2007-es átszervezésével évi 700 millió forintot takarított meg a költségvetés. Jauernik szerint a gazdasági helyzet miatt a szocialisták csak olyan megoldást tudnak elfogadni, ami nem növeli számottevően a közigazgatási kiadásokat.

A Népszava úgy tudja, a kormánykabinet, majd a kormány várhatóan már a jövő héten tárgyal a lehetséges megoldásokról. A tárca vezetői informálisan már egyeztettek a Fidesz képviselőivel is a lehetséges megoldásokról.

Úgy tudják, Gyenesei István miniszter nem zárkózna el az elől, hogy a Fidesz korábbi javaslatának megfelelően állítsák vissza a megyei közigazgatási hivatalokat, ugyanakkor a szocialista közigazgatási szakemberek inkább azt szeretnék – s a Fidesz szerintük ez elől sem zárkózna el -, hogy a kétharmados önkormányzati törvény csak annyit rögzítsen, a kormány rendeletben dönthet arról, milyen földrajzi egységben (megye vagy régió) működjenek a hivatalok.

Ha a következő hetekben kezdődő ötpárti egyeztetésen az ellenzéki párt mégis ragaszkodik ahhoz, hogy az önkormányzati törvény rögzítse: a hivatalok a megyékben működnek, akkor „köztes” megoldás születhet – olvashat a lapban.