A Bizottság sűrű hét elé néz: adózással, halászattal és energiaüggyel kapcsolatos javaslatokat mutatnak be a biztosok, a parlamenti képviselőcsoportok pedig a jövő heti strasbourgi plenárisra készülnek. Pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek az EU és Oroszország képviselői.

2008. november 10., hétfő

Tanács

Az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsa ülésén a pénteki EU-Oroszország csúcstalálkozóról, valamint az Európai Biztonság és Védelempolitikáról egyeztetnek a tagállamok szakminiszterei.

A Tanács elnökségét jövő januárban átvevő Csehország elnöke, Václav Klaus háromnapos látogatásra érkezik Írországba, ahol ír kollégájával egyeztet a Lisszaboni Szerződésről.

Európai Bizottság

A Bizottság elfogadja az Északi-tengerre és az Atlanti-óceán észak-keleti részére vonatkozó 2009-es halászati kvótákról szóló javaslatot. A végső döntést a halászati miniszterek decemberben hozzák meg.

A héten tartják az első Európai Állat-egészségügyi Hetet, mely a biovédelem fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

Európai Parlament

A Parlament képviselőcsoportjai a jövő heti, strasbourgi plenáris ülésre való felkészüléssel töltik a hetet. A frakciók elsősorban a közös agrárpolitika állapotfelméréséről, a kékkártya-javaslatról, közlekedésbiztonsági kérdésekről és a hadiipari termékek egységes piacának létrehozásáról fognak egyeztetni.

A költségvetési bizottságban a Számvevőszék ismerteti a 2007-es évről szóló jelentését.

2008. november 11., kedd

Európai Parlament

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének vezetője részt vesz a külügyi és fejlesztési bizottság ülésén, majd ezt követően találkozik Hans-Gert Pötteringgel, az EP elnökével.

Európai Bizottság

A ritka betegségekről fogad el közleményt és ajánlást a Bizottság, mely az első lépés az átfogó közösségi stratégia kialakításához.

Évforduló

A Tanács, a Bizottság és a Parlament elnöke részt vesz a franciaországi Verdunben az első világháború befejeződésének 90. évfordulója alkalmából rendelkezett ünnepségen.

2008. november 12., szerda

Európai Bizottság

A Bizottság ismereti a hitelminősítő intézetekről szóló szabályozások módosítására vonatkozó javaslatait. Sokan a jelenlegi előírások hiányosságát tartják a pénzügyi válság egyik fő okának.

Dalia Grybauskaite költségvetési biztos ezen a napon mutatja be az EU költségvetésének jövőbeli prioritásairól folytatott konzultáció eredményeit.

2008. november 13., csütörtök

Európai Bizottság

A Bizottság kezdeményezi a megtakarítási adóról szóló irányelv módosítását, melynek célja a bevételek hatékonyabb megadóztatása és az adóelkerülés és –csalás megnehezítése.

Második alkalommal készíti el a Bizottság az energiapolitika stratégiai felülvizsgálatáról szóló jelentését, amely több jogszabály-javaslattal együtt az energiaellátás biztonságának és az energiahatékonyság növelését célozza.

Benita Ferrero-Waldner, a Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja a Tanácstól kapott felhatalmazás alapján Líbia képviselőivel tárgyal egy lehetséges keretegyezmény megkötéséről.

2008. november 14., péntek

Külkapcsolatok

A franciaországi Nizzában rendezik meg a hétvégén az EU-Oroszország csúcstalálkozót. A 22. alkalommal megrendezésre kerülő magas szintű találkozó fő témája a két fél közötti kapcsolatok áttekintése a legújabb fejlemények tükrében, melyben továbbra sem egységesek a tagállamok. Emellett szó lesz a pénzügyi válságról, valamint más nemzetközi és regionális kérdésekről.

Tanács

A tagállamok esélyegyenlőségért felelős szakminiszterei Lille-ben találkoznak, megbeszélésük napirendjén a férfiak és nők közötti munkahelyi egyenlő bánásmód kérdése szerepel.

Európai Bizottság

A biztosok kollégiuma a közös halászati politika átfogó módosítására tesz javaslatot. A túlhalászás visszaszorítása érdekében a Bizottság szigorítaná felügyeletre vonatkozó előírásokat.