Elfogadták a Robin Hood-adót

2008.11.11. MTI

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót, amelynek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek.

A törvényjavaslatot az MSZP 188 jelen lévő képviselője, valamint Lengyel Zoltán MDF-es és Gyenesei István független képviselő, önkormányzati miniszter támogatta.

Egészen a szavazásig bizonytalan volt a Robin Hood adó elfogadása, mivel az MSZP-n kívül minden párt előre jelezte, hogy nemmel voksol majd. Így a törvényjavaslat elfogadása azon múlt, hányan hiányoznak az ellenzéki padsorokból. Az indítvány elfogadásához ugyanis a jelenlévők ötven plusz egy százalékának a szavazata kellett.

Az októbertől bevezetett új távhő-támogatási rendszert az idén még finanszírozza az elfogadott költségvetés, a tervek szerint jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fizetik.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat alapján az energiaellátó és -kereskedő cégeknek nyolcszázalékos jövedelemadót kellene fizetniük jövőre, amelyből a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár. A forrást csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ADÓZÁS