Országos hatáskörrel rendelkező nyomozócsoport felállítását sürgette a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítésére Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kisebbségi ombudsman a Pécsett történt kettős gyilkosság után összehívott, vezető roma politikusokkal folytatott tanácskozást követően azt mondta: a roma közösség elvárja a hatóságoktól, hogy megfelelő védelmet kapjon. Ezért – hangsúlyozta – a jelen helyzetben az egyik legsürgetőbb feladat, hogy állítsanak fel egy nyomozócsoportot, amely mielőbb felderíti a romák sérelmére elkövetett, élet elleni, a rasszista motiváció gyanúját felvető bűncselekményeket. Ezt a megbeszélésen elfogadott állásfoglalásban is rögzítik.

Az ombudsmani hivatalban tartott tanácskozáson részt vett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, valamint az MSZP és a Fidesz szakpolitikusa is. Elfoglaltsága miatt távol maradt több roma vezető és roma politikus, velük telefonon egyeztettek. Az ezt követően megfogalmazott közös közleményben leszögezik: “támadássorozat zajlik a magyar társadalom perifériáján élő, legkiszolgáltatottabb helyzetű, élőítéletektől sújtott réteg, a cigányság ellen”.

“Az ilyen módon anarchizálódó életviszonyok lassan mindannyiunk biztonságát fenyegetik” – jelentette ki az állásfoglalást ismertetve Kállai Ernő, hozzátéve, “az elkövetők számára semmit nem jelent az emberi élet, hiszen ölési szándék vezérli azt, aki éjszaka alvó emberek házára kézigránátot, vagy Molotov-koktélt dob”.

Az ombudsman a rendőrségi nyomozással kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon nagy baj, hogy még mielőtt a nyomozás elkezdődne, “szinte reflexszerűen” jelentik ki, hogy minden bizonnyal nem etnikai indíttatású esetről van szó. A rendőrségnek nem az a feladata, hogy mielőtt elindítja a nyomozást, megbélyegezze az áldozatokat, hanem az, hogy tényszerűen feltárja azokat a motívumokat, amelyek az ilyen elkövetéshez vezetnek – szögezte le Kállai Ernő.

“Az a legfontosabb, hogy korrekten és tényszerűen kiderüljön az, hogy mi történt, és mi volt az oka az így elkövetett cselekményeknek” – közölte az ombudsman, aki fontosnak nevezte, hogy az újonnan felállítandó nyomozócsoport különösen körültekintően vizsgálja az esetleges etnikai motívumot.

A roma vezetőkkel közösen kialakított állásfoglalásban további intézkedéseket is sürgetnek; a többi között azt szorgalmazzák, hogy a nyomozóhatóságok soron kívül, szakszerűen, ellenőrzött tények alapján tájékoztassák a közvéleményt az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetéséről és a részeredményekről.

A vezető politikusoktól pedig azt kérik: minél hamarabb határolódjanak el a pécsihez hasonló támadásoktól a kisebbségi közösség megnyugtatása érdekében, és álljanak ki a családok mellett. Sürgetik továbbá, hogy az áldozattá vált családok azonnal, minden szükséges és lehetséges támogatást megkapjanak az állami szervektől.

Kállai Ernő felhívta a figyelmet arra: a pécsi már a tizedik olyan, ismertté vált eset, amikor roma származású embereket támadás ért az otthonukban. Ezek a bűncselekmények a roma közösséget és magyar társadalmat is mélységes aggodalommal, sőt félelemmel töltik el – mondta.

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba kedden 22 óra 45 perckor dobtak ismeretlenek kézigránátot. A két szülő a helyszínen meghalt. Három gyermekük – a legfiatalabb kétéves, a legidősebb ötéves – is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, sokkos állapotban vitték kórházba őket.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kora reggel azt mondta, hogy a rendőrség külön nyomozócsoportot állított fel az ügy kivizsgálására. Kitért arra, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó; az elhunyt férfi ismert személy volt rendőrségi körökben, “valószínűleg bosszú volt” a támadás. A szóvivő arról is beszélt, hogy nem találtak összefüggést az eset és a múlt heti nagycsécsi támadás között.