A tisztességes bírói kar védelme érdekében paradigmaváltást szeretne végrehajtani és a “nem odavaló” bírákat el akarja távolítani a vezetésből Havasiné Orbán Mária főbírójelölt.

Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke erről újságírók előtt beszélt csütörtökön, miután a Sándor-palotában Sólyom László bemutatta őt a parlamenti pártok képviselőinek.

Amit hirdetek, az nem forradalom, hanem reform – fogalmazott a főbírójelölt. Elmondta, hogy az igazságszolgáltatáson belül az önkormányzatiság óriási érték, amit meg kell védeni és ha ezt nem teszik meg, akkor elveszik tőlük.

Arra a kérdésre, hogy kik a nem tisztességes bírák, Havasiné Orbán Mária úgy felelt, hogy a Győri Ítélőtábla egyik nagyhírű elnöke szerint minden bíró tévedhet, egyetlen dolgot nem tehet: szándékosan nem szeghet szabályt. Megjegyezte, hogy ha valaki sorozatosan téved, az is tűrhetetlen, annak is következményekkel kell járnia, a szándékos szabályszegés viszont elfogadhatatlan.

Igennel válaszolt arra a kérdésre, lehetséges-e a független ítélkezés Magyarországon.

Megdöbbenésének adott hangot viszont azon hírek miatt, hogy a jobboldal jelöltje lenne. Hozzátette: ha szakmai múltját visszanézve nem találnak olyan ítéletet, amelyből következtetni lehetne a politikai nézeteire, akkor ez a kérdés “értelmezhetetlen és lufi”.

Annak kapcsán, hogy bízik-e kinevezésében, azt mondta, nagy megtiszteltetésnek érzi a jelölést és tettre kész.

A főbírójelölt arra is kitért, hogy nem foglalkozik a politikával, mert nincs köze hozzá és reméli, a képviselők méltányosak lesznek vele.

“Ha támogatnak akkor köszönöm, ha nem, azt úgy tegyék, hogy méltányos legyen” – fogalmazott Havasiné Orbán Mária.

A pártok képviselőivel történt találkozót úgy értékelte, hogy igazából nem kapott kérdéseket, a szakmai programjáról érdeklődtek röviden. Hozzátette: azt mondták, a frakciók majd kialakítják az álláspontjukat.

A jelöltbemutatás után az öt parlamenti párt képviselői nevében Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője nyilatkozott a sajtónak. A politikus közös érdeknek nevezte, hogy az Országgyűlés még ebben az ülésszakban döntsön a javaslatról. Elmondta: abban maradtak, hogy még a jelenlegi ülésszak alatt sor kerüljön a bizottsági meghallgatásra és a parlamenti szavazásra is.

Arra a kérdésre, tudják-e támogatni Havasiné Orbán Mária megválasztását, annyit mondott, hogy ezt majd a frakciók eldöntik.

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselte a Sándor-palotában.

Sólyom Lászlónak azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár az öt táblaelnök, köztük Havasiné Orbán Mária egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én járt le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon, mint fogalmazó helyezkedett el. 1979-ben nevezték ki bírónak ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba.

1992-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július elsejével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.