Ismét egyeztetnek a magáncsőd intézményéről

2008.11.21. MTI

A magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslat tárcaközi egyeztetésen van, és január végére ígéri a igazságügyi tárca, hogy az elkészült tervezetről átfogó tájékoztatást ad - írja a Népszabadság.

A lap pénteki számában megjelent írás emlékeztet arra, hogy 2001-ben készült már egy tervezet, de "az akkori jóléti viszonyok közepette végül is nem volt kellő politikai igény a bevezetésére". Szakemberek szerint most a pénzügyi válság idején minden eddiginél fontosabb lenne a a jogszabály, mert sokakat megmenthetne az utcára kerüléstől - írja a lap.

A magáncsőd intézménye hasonló védelmet nyújtana a magánszemélyeknek, mint a csődtörvény a gazdasági társaságoknak, amikor fizetési gondba kerülnek.

A nyáron a tárca még úgy tervezte, hogy ősszel a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat. A magánemberek csődeljárása a magánszemélyeket, mint hitelfelvevőket érintő szabályokkal együtt, csomagban kerülne ez év őszén a parlament elé - nyilatkozta Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára az MTI-nek júliusban.

A szakállamtitkár elmondta, a minisztérium szakértői tanulmányozták azokat a szabályozási megoldásokat, amelyeket azokban az országokban alkalmaznak, ahol a magánszemély is jelenthet csődöt.

  • kapcsolódó anyagok
GAZDASÁGI JOG
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT