Módosította a kormány az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló rendeletet, hogy hatékonyabb tájékoztatással és a termékek begyűjtésére vonatkozó szabályok pontosításával hozzájáruljon a vásárlók biztonságához – közölte a kormányszóvivő hétfői budapesti tájékoztatóján.

Budai Bernadett a múlt szerdai döntést ismertetve elmondta: a módosítás értelmében a jövőben a gyártók kötelesek lesznek magyar nyelvű tájékoztatást adni arról, hogy a berendezésekben található veszélyes anyagoknak – a nehézfémeknek vagy az olajoknak – milyen káros hatásai lehetnek az emberi egészségre, illetve a környezetre.

A módosítás hatására jelentősen csökkenhet azoknak a baleseteknek a száma, amelyek a nem megfelelő tájékoztatásból, illetve a termékek nem megfelelő használatából, illetve hulladékuk nem megfelelő kezeléséből fakadnak. A rendelet módosítása kiterjed a használt, illetve hulladékká vált elektromos háztartási berendezésekre vonatkozó cserekötelezettségre is.

A szóvivő kitért arra, hogy Magyarország uniós kötelezettségének eleget téve pontosítja a termékek begyűjtésére, a használt vagy hulladékká vált berendezések átvételének visszautasítására vonatkozó szabályokat. A kereskedő a jövőben kizárólag alapos indokkal, jegyzőkönyv egyidejű felvétele mellett tagadhatja meg a vásárló által leadásra szánt készülék átvételét. Erre csak abban az esetben lesz lehetősége, ha a készülék állapota, szennyezettsége egészségügyi vagy más biztonsági kockázattal jár.