A svéd kormány olyan hamisítás elleni jogszabályon dolgozik, mely lehetővé tenné, hogy a szerzői jogok birtokosai könnyebben lefülelhessék azokat a felhasználókat, akik fájlcserélő rendszerek segítségével jogvédett tartalmat osztanak meg – írja a cdfreaks.com fogyasztói portál.

Az új szabályozás, mely az Európai Unió szellemi tulajdonjogok védelmét előirányzó direktíváján alapul, komoly vitákat váltott ki, hiszen a svéd jogszabályok eddig nem kezelték olyan szigorúan a P2P alapon működő tartalommegosztást, mint más EU-s országok.

A svéd politikusok azt remélik, hogy a 2009 áprilisában életbe lépő jogszabály, mely lehetővé tennék a számítógép IP címe alapján történő azonosítást, megkönnyíti a bíróságok és ügyvédek munkáját. Egyúttal lehetővé tenné, hogy a felhasználó által megosztott fájlok mennyisége alapján az okozott kár anyagi vonzata is megbecsülhető legyen. Habár a tervezet szerint azok a felhasználók, akik nem töltenek fel tartalmat, nem kerülnének azonosításra, az ismételt letöltést már büntetné a törvény. Az új szabályozás támogatói szerint a szerzői jogok birtokosai komoly bevételektől esnek el az illegális letöltések miatt, így nagyobb védelemre van szükségük. Az ellenzők ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a zene és filmipar képviselői visszaélhetnének a felhasználók adataival.