Médiajogász - Az ORTT-nek ki kell írnia a rádiós pályázatot, de csak átmeneti időre

2009.01. 7. MTI

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) akkor jár el korrektül és a médiatörvény szellemében Sarkady Ildikó médiajogász, egykori audiovizuális kormánybiztos szerint, ha kiírja a pályázatot a két országos kereskedelmi rádió frekvenciájára, de csak az új médiaszolgáltatási törvény elfogadásáig és az új rendszer felállásáig, nem pedig több évre.

A szakember úgy nyilatkozott: vagy az idei esztendő végéig, vagy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény helyébe lépő jogszabály elfogadása utáni fél évre kellene odaítélni a hullámsávokat. Ha évekre nyerhetne valamely társaság koncessziót, azt "abban a pillanatban megtámadná a versenyhatóság előtt" a többi érdekelt - tette hozzá.

Sarkady Ildikó emlékeztetett arra: kormánybiztosként a digitális átállásról szóló jogszabály, valamint a médiatörvény akkori módosítása kapcsán jó egy éve maga is tiltakozott az ellen, hogy - a médiatörvényben szereplő, az elnyert hét évet követő ötesztendei lehetőségen túl - még egy pályázat nélküli újrázási lehetőséget kapjanak az országos kereskedelmi rádiók.

Kérdésre válaszolva annak a véleményének adott hangot: az Alkotmánybíróság minden bizonnyal helyt ad az államfő kifogásainak, aki - a sajtó- és információs szabadság sérelmét gyanítva - aláírás előtt a taláros testülettől kért állásfoglalást a december közepén négypárti egyezséggel, nagy többséggel elfogadott médiatörvény-módosításról.

A frekvenciamoratórium december 31-i lejárta óta csütörtöki ülésén foglalkozik először a két országos kereskedelmi rádió - a Sláger és a Danubius - koncessziójának hosszabbításával az ORTT.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG