Nagy összegű díjcsökkentési kérelmek az ORTT előtt

2009.02.11. MTI

A két országos kereskedelmi televízió - az RTL Klub és a TV2 - és egy körzeti rádió, a Juventus koncessziósdíj-csökkentési kérelmét is tárgyalhatja e héten a médiahatóság - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napirendjéből.

A két nagy televíziós társaság másodszor fut neki a díjcsökkentésnek, mivel az ORTT tavaly december 3-án elutasította - akkori információk szerint érdemi vizsgálat nélkül - az RTL Klub és a TV2 kérését is.

"A jelenlegi jogszabályi környezetben nem teljesíthető a kérés" - indokolták akkor médiahatósági források a döntést, arra hivatkozva, hogy a digitális átállásról szóló törvény 2007 végi módosítása díjcsökkentési stopot és frekvenciamoratóriumot rendelt el.

A KDNP támogatásának hiányában négypártiként benyújtott akkori módosítás szerint az ORTT "azzal a feltétellel írhat ki és bírálhat el rádiós vagy televíziós műsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió műsorszolgáltató jogosultságát, ha a jogosultság időtartama - az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatályba lépését követő 120. napon, de legkésőbb 2008. december 31-én - lejár. A testület egyetlen műsorszolgáltató esetében sem csökkentheti a műsorszolgáltatási díjat."

Az RTL Klub az év elején azt közölte: valóban több ponton kérték ismét a szerződésmódosítást, mivel a megállapodás "a mai sokcsatornás környezetben már aligha felel meg a piaci viszonyoknak", és ennek része a koncessziós díj csökkentése iránti kérelem is.

Januárban a TV2 is megerősítette, hogy beadták a hónap elején a díj csökkentésére vonatkozó kérelmüket; közlésük szerint az ORTT korábbi levelét úgy értelmezték, hogy a 2008. december 31-ig hatályban volt jogszabályi rendelkezés folytán nem hozott a testület érdemi döntést, ezért most újra kérték.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT