A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) felfüggesztette a közterületi parkolás tízéves üzemeltetésére kiírt terézvárosi pályázatot. A Gazdasági Versenyhivatalnak már a tender kiírásakor feltűnt, hogy az ajánlattételi felhívásban közzétett pénzügyi és műszaki követelmények indokolatlanul korlátozzák a versenyt.

A GVH Közbeszerzések Tanácsába delegált tagja éppen emiatt kérte a Közbeszerzési Tanács elnökétől július végén, hogy a KDB-nál indítson hivatalból jogorvoslati eljárást az ügyben. A mostani döntés mutatja, hogy a versenyhatóság aggályai jogosak voltak.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata a Közbeszerzési értesítő 85. számában tett közzé felhívást a közterületi fizető parkolóhelyek üzemeltetésére. A felhívás kapcsán a GVH Közbeszerzések Tanácsába delegált tagjának feltűnt, hogy az abban foglalt pénzügyi és műszaki alkalmassági követelmények versenykorlátozóak lehetnek, a 10 évre tervezett időtartam pedig túlzottan és megalapozatlanul hosszú időre zárja le a piacot. A GVH aggályairól július 24-én tájékoztatta a Közbeszerzések Tanácsának elnökét. A levél szerint a beszerzés tárgyához (6641 várakozó hely és 142 jegykiadó automata üzemeltetése legalább 166 millió forint koncessziós díj fejében) képest aránytalan követelmény az előző három évben elért 1,2 milliárd forintos nettó árbevétel, amelyből legalább 600 millió forintnak parkolási bevételekből kellett származnia. Egyebek mellett ebből a feltételből a GVH arra következtetett, hogy a felhívás előre „kinézett” partnerre van szabva.

A GVH fellépésének köszönhetően a KDB ezév július 28-án hivatalból megindította eljárását. A testület érvei szerint a közbeszerzési törvényt sérti ugyanis, hogy az ajánlatkérő által megkövetelt, a beszerzést megelőző három év összesített forgalma kétszerese a 10 évre szóló szerződés 600 millió forintos becsült értékének. A KDB vizsgálja azt is, hogy túlzóak-e a tender kiírója által elvárt műszaki és a szakmai minimumkövetelmények, valamint van-e értelme magas belépési korlátokhoz kötni a piacra lépést olyan esetben, amikor az üzemeltetés kockázatát nem a parkolóhelyek üzemeltetőjének, hanem a kiírónak kell viselnie.

Az ügyben a KDB augusztus 19-én már tartott egy tárgyalást, ám azon végül döntés nem született, mert az eljárás alá vontaktól hiánypótlást kellett kérnie. Végül azonban tegnap a KDB ideiglenes intézkedésként felfüggesztette a pályázatot, így az arról szóló szerződést a felek egyelőre nem írhatják alá. A döntés mutatja, hogy a GVH aggályai jogosak voltak az ügyben, ezért a versenyhatóság üdvözli a lépést és érdeklődéssel várja az eljárás folytatását.