Panasznapot tartott az állampolgári jogok ombudsmanja Szegeden

2009.09.24. MTI

Idén már több mint kétszázan fordultak az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatalához Csongrád megyéből, közülük hat panaszossal személyesen találkoztak az ombudsman munkatársai a csütörtökön, Szegeden rendezett panasznapon.

Szabó Máté ombudsman a panasznapot követő sajtótájékoztatón elmondta: a hivatalhoz Csongrád megyéből idén érkezett beadványok száma több mint kétszeresére nőtt 2008 hasonló időszakához viszonyítva.


A 222 panasz jelentős része - az országos tapasztalatokhoz hasonlóan - itt is a szociális helyzet romlására vezethető vissza. A hivatal hatáskörébe tartozó beadványok közül a legtöbb az önkormányzatok, illetve a rendőrség tevékenységét kifogásolta - tudatta az országgyűlési biztos.


Néhány ügyben további lépésekre lesz szükség, de minden olyan esetben választ kapnak a panaszosok, amelyre kiterjed a biztosi hivatal hatásköre - közölte Szabó Máté.


A biztos beszámolt arról, hogy a közelmúltban két ombudsmani vizsgálat is lezajlott Csongrád megyében. A Szegedi Tudományegyetem gyermekpszichiátriáján lefolytatott vizsgálat esetében megállapították, hogy az intézmény összességében jól működik, gondot okoz azonban az épület akadálymentesítésének hiánya, illetve szükség lenne egy, a fiatalok drogprevencióját lehetővé tevő ambulanciára is.


A másik vizsgálat a Szegedi Fegyház és Börtönben folyt. Szabó Máté emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt még Gönczöl Katalin végzett hasonló ellenőrzést az immár már 125 éves szegedi Csillag börtönben. Ennek egyik fontos megállapítása volt, hogy a földszinti cellák vizesek. A fogvatartottakat áthelyezték máshova, a még mindig vizes helyiségeket most azonban az alkalmazottak használják - mondta az ombudsman.


A tíz év alatt komoly lépések történtek a zsúfoltság csökkentése érdekében, a börtön telítettsége 170-ről 120 százalékosra csökkent, a szakmai vélemények szerint azonban a szegedihez hasonlóan hosszú időtartamra, esetlegesen tényleges életfogytiglani büntetésre ítélt fogvatartottakat őrző intézményekben a 85 százalékos arány lenne az optimális - fogalmazott Szabó Máté.


A biztos hangsúlyozta, Szegeden kiemelkedő szakmai színvonalú munka folyik a rabok reszocializációja érdekében, az elítéltek elhelyezési körülményeinek és a dolgozók munkafeltételeinek javítására azonban több milliárd forintos infrastrukturális beruházásra lenne szükség.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
SZOCIÁLIS SZFÉRA