Nemzeti Média Kerekasztal - Egyetértés kell a médiarendszer átalakításához

2009.10. 2. MTI

Magyarország és a magyarság jövője, a nemzeti kibontakozás esélyei nagyban függnek attól, hogy a változás előfeltételekén képesek leszünk-e átfogó szakmai, politikai és nemzeti egyetértést kialakítani a médiaszabályozás kérdéseiben és a fejlesztési források biztosításában - áll a Nemzeti Média Kerekasztal csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

"Célunk, hogy a világgazdaság válságából kiutat kereső magyar társadalom médiarendszerét és nyilvánossági intézményeit újra alkalmassá tegyük a nemzeti párbeszédre" - áll az anyagban, amely szerint alkalmatlan a helyzet rendezésére az elmúlt egy évben három szövegváltozatban nyilvánosságra került médiatörvény-tervezet. Egyben jelzik: az elkövetkező hónapokban az egyes szakterületekre összpontosító állásfoglalásokat dolgoz ki és publikál a fórum, amely két "meghatározó törvényalapelvet" kíván az új jogszabályba illeszteni.

Elsőként platformsemleges, a tartalomszabályozás és a műsorszolgáltatási jogosultság kérdéseit szabályozó kommunikációs törvényre, majd a nemzeti – országos-körzeti és helyi - közszolgálati műsor- és hírszolgáltatás viszonyait és a kapcsolódó internetes közterek, archívumok és tartalomszolgáltató rendszerek körülményeit rendező közmédia-törvényre van szükség - állapították meg.

"Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy a kulturális önazonosságunk megőrzése és a nemzeti kultúra minőségének fenntartása pusztán piaci eszközökkel nem biztosítható", ezért intézményi garanciákat kell teremteni annak fenntartásában és fejlesztésében meghatározó műsor-, és tartalomszolgáltatók működésére, társadalmi ellenőrzésére, finanszírozására is - olvasható az anyagban. Hangsúlyozzák: hozzáférhető, független és minőségi közszolgálati műsor-, és tartalomszolgáltatás nélkül nincs tudatos, jogkövető és a közterheket vállaló állampolgár, nem jöhet létre ellenőrző erejű helyi, térségi és országos politikai nyilvánosság.

A médiajog aktuális kérdései - Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv - Versenyképessé tehető-e a hazai médiaszabályozás

 

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
JOGALKOTÁS