Háromnapos országos közlekedésbiztonsági akciót indít csütörtökön az ittasan és a bódult állapotban vezetők kiszűrésére a rendőrség.

A fokozott ellenőrzést egy európai szintű akciósorozat, a TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – szervezésében hajtják végre, legalább napi 8-8 órában, azokon a helyszíneken, ahol a helyi tapasztalatok alapján a legmagasabb az ittas járművezetés valószínűsége, vagyis általában lakott területen lévő útvonalakon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.

Az akciót azzal indokolták, hogy az ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés Európában és Magyarországon egyaránt kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, s egyike a három kiemelt baleseti oknak.

Magyarországon a szeszes italtól befolyásolt állapotban okozott balesetek száma évek óta igen magas, az idei év első 11 hónapjában a közúti balesetek 12,1 százalékát ittas járművezetők okozták – írta az ORFK.

Az ellenőrzés során a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes szerveivel, amelyek munkatársai megvizsgálják a leállított gépjárművek műszaki állapotát.