Testszkennerek a repülőtereken? - Sérülhet a magánélethez való jog

2010.01.20. BruxInfo

Az amerikai belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano is részt vesz az uniós belügyminiszterek szerdai toledói tanácskozásán, melynek egyik legfőbb témája az európai repülőterek biztonságának növelése lesz. Az egyik legnagyobb vita a testszkennerek használata miatt várható.

A karácsonyi merényletkísérlet után – amikor is egy nigériai férfi megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó gépet – az amerikaiak egyre több repülőtéren alkalmaznak teljes testet átvilágító készülékeket. Európában azonban nincsen egységes álláspont ez ügyben: eddig csak Nagy-Britannia és Hollandia állított üzembe hasonló szkennereket, Franciaország és Olaszország pedig előbb tanulmányozni kívánja a masinák hatékonyságát, azután dönt a bevetésükről – írja az EUobserver.

Mindeközben más tagállamok, így Németország és Finnország a magánélethez való jogra hivatkozva ódzkodni látszik attól, hogy testátvilágító készülékeket állítson fel a reptereken. Hasonló aggályok miatt az Európai Parlament még 2008-ban mondott nemet arra a bizottsági javaslatra, amely testszkennereket állított volna üzembe Európa légikikötőiben.

A belügyi biztosi pozícióra kiszemelt Viviane Reding ugyancsak nem támogatja az elképzelést, hacsak a magánélethez való jog, illetve ennek garantálása nem teljesül a lehető legnagyobb mértékben. A közlekedési portfolió várományosa, Siim Kallas hasonló álláspontot fogalmazott meg.

Az EU jelenlegi soros elnöke, Spanyolország most egy közös álláspont kidolgozásán fáradozik, ám a szerdán Toledóban kezdődött háromnapos informális találkozó nem valószínű, hogy végleges megállapodással végződne. Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő az El Paísnak azt mondta, hogy a közös álláspont várhatóan a repülőterek utasbiztonsági ellenőrzéseinek szigorítását fogja javasolni.

Az ülésen résztvevő amerikai belbiztonsági miniszter mindenesetre a testszkennerek bevetése mellett foglal majd állást, de miként egy amerikai kormányzati tisztviselő Brüsszelben újságírók előtt rámutatott: véleményét nem kívánja majd ráerőltetni az európaiakra.

A belügyminiszterek másik nagy témája az új belbiztonsági stratégia lehet, amelynek a terrorizmus elleni harcban lehet nagy szerepe. Ennek legfontosabb építőköve egy olyan belbiztonsági bizottság felállítása lenne, amely a tagállamok közötti hírszerzési adatok közvetlen cseréjét segítené elő.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
KÖZLEKEDÉS
ALAPJOGOK
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
TERRORIZMUS