A fogyasztóvédelmi törvény nem szabályozza egységesen, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a termékek csomagolásán.

Nem egyértelmű, hiányos a szabályozás a termékek származási helyére, eredetére vonatkozó megjelölések, címkézések tekintetében. A fogyasztóvédelmi törvény nem szabályozza egységesen, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a termékek csomagolásán, címkézésén, hanem az ágazati miniszterek feladat és hatáskörébe utalja ezt a kérdést, azonban egy-két ritka kivételtől eltekintve nincs kifejezett szabály a termék származási helyének, gyártójának feltüntetésére.

Ilyen ritka kivétel a kozmetikai termékek, a gázpalackok, a háztartási elektromos szárítógépek, háztartási mosógépek, illetve a gyermekjátékszerek, ahol a jogszabály teljesen jogosan, kötelezővé teszi ezen információ feltüntetését a csomagoláson.
A többi kötelező jótállás alá eső műszaki cikk esetén például csak a jótállási jegyen kell feltüntetni a gyártót, a csomagoláson nem.

Élelmiszerek esetén kizárólag az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe a kötelezően feltüntetendő adat. Tehát elképzelhető az az eset, hogy egy spanyol termékre egy magyar forgalmazó neve és címe kerül feltüntetésre. Az eredet vagy a származás helyét kizárólag akkor kell feltüntetni, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől.

Ez a szabályozás a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint nem megfelelő, a fogyasztóknak minden esetben joguk van ahhoz, hogy egyértelmű, közérthető információk alapján első ránézésre meg tudják állapítani egy termék származási helyét, és ezen információ birtokában dönthessenek annak megvásárlásáról.

A származási hely, eredet, gyártó megjelölése ugyanolyan fontos, mint a termék megnevezése, összetétele, vagy nettó térfogata, mely adatok feltüntetésére részletes szabályok, előírások léteznek.

Mindezek miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége levélben keresi meg a Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottságát, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumot, annak érdekében, hogy a jövőben egységesen kötelező jelleggel kerüljön feltüntetésre a termékek csomagolásán a származási hely megjelölése.